Радять лікарі: як уникнути отруєнь влітку
Про це заявила в. о. директора Департаменту охорони здоров’я КМДА Алла Арешкович, повідомляє сайт столичної влади.
"Дуже раджу всім киянам, навіть закликаю, – не купуйте продукти харчування на стихійних ринках! Щодня до столичних лікарів звертаються люди, які отримали отруєння чи інші проблеми зі здоров’ям, пов’язані зі вживанням продуктів, які буди придбані в непристосованих для торгівлі місцях", – розповіла Арешкович.
За даними Головного управління держсанепідслужби Києва, останнім часом у столиці зросла кількість випадків гострих кишкових інфекцій.
Щоб уникнути отруєнь у літній період лікарі радять:
- відмовитись від звички приготування їжі про запас;
- страви з м’ясних, молочних продуктів, риби піддавати термічній обробці не менше, ніж 10 хвилин;
- пташині яйця не вживати сирими, а класти в холодну воду і варити: курячі – 10, качині – 13, гусячі – 14 хвилин від початку кипіння;
- усі овочі, фрукти, баштанні культури, ягоди, зелень перед вживанням добре мити;
- не тримати їжу та продукти під прямими сонячними променями;
- не забувати, що термін придатності більшості продуктів розрахований на нормальні умови зберігання, а не на аномально високу температуру повітря;
- не купувати їжу в місцях, не обладнаних холодильниками;
- м’ясо та фарш зберігати в холодильнику і вживати, лише якщо вони мають рожевий, а не червоний колір і відповідний свіжий запах м’яса;
- риба має також зберігатися в холодильнику і бути не липкою на дотик, якщо і має слиз, то він повинен бути прозорим, а не каламутним; жабра мають бути рожевими, а не червоними;
- купувати продукти, які швидко псуються, найкраще в останню чергу, щоб менше часу перебувати з ними на спеці (години походів магазинами чи ринками можуть зіпсувати продукти ще до приходу додому).
Якщо виникла підозра на отруєння, закликають не займатися самолікуванням, а негайно звертатися до лікаря.