Канцерогенні агенти: групи ризику та продукти у них

— 27 жовтня 2015, 12:38

Таким чином вони визначили продукти і речовини, які викликають рак, "ймовірно викликають" та "можливо" призводять до нього, пише The Washington Post.

Коли йдеться про бізнес, громадське здоров'я та навколишнє середовище, канцерогенний список має неймовірний вплив. Він впливає на все, починаючи від безпеки на робочому місці до керівних дієтичних принципів чи контролю забруднення по всьому світу. Утім раніше, багато таких досліджень і дискусій проходило за лаштунками. Та все змінилося цього понеділка, коли ВООЗ оголосила шокуючу новину про те, що речовини, які додаються до сосисок, ковбаси, бекону, шинки та інших м'ясопродуктів, повинні знаходитися у списку найбільш канцерогенних речовин.

Група експертів класифікувала й червоне м'ясо. Та воно потрапило до групи "ймовірно канцерогенних" речовин.

Крім того у ВООЗ оголосили, що досліджуватимуть й інші харчові продукти у найближчому майбутньому. Зокрема, уже наприкінці травня 2016-го року експерти обговорюватимуть каву.

Нижче видання пропонує переглянути деякі з інших канцерогенних агентів, які були додані до зростаючих списків ВООЗ протягом багатьох років. Вони включають у себе індустріальні хімікати, про які ви ймовірно ніколи не чули, а й всюдисущі та неминучі аспекти сучасного життя, на кшталт забруднення повітря, тютюну, алкоголю та рентгенівських променів.

Група 1 - "Канцерогенна"

Це група, в яку потрапляють продукти і речовини, які несуть в собі найвищий ризик виникнення раку. Та це не означає, що позиції, які перебувають у цьому списку, мають однаковий ризик. Наприклад вживання бекону не є однаковим із тютюнопалінням. У першій групі міститься 120 агентів, серед яких:

Миш'як та його сполуки;

Азбест;

Вугілля, викиди, газифікація тощо;

Віруси: вірус Епштейна-Барра, хронічні інфекції з гепатитом В або С, різні типи ВІЛ (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66);

Гормональні контрацептиви, що містять естроген і прогестерон; естрогени (стероїдні та нестероїдні); естрогенна терапія під час менопаузи;

Етанол у алкогольних напоях;

Формальдегід;

Трав'яні засоби, що містять певний вид рослин, зокрема хвилівникові;

Гірчичний газ (Іприт);

Радіоактивні речовини (Плутоній-239 та продукти його розпаду, Радій - 224 і продукти розпаду, Радій-226 і продукти розпаду, Радон-222 і продукти розпаду);

Забруднення повітря твердими часточками;

Сонячна радіація;

Тютюнопаління та пасивне паління;

Ультрафіолетове випромінювання;

Рентгенівське і гамма-випромінювання;

Оброблене м'ясо;

Інфографіка з Twitter AFP

Група 2А - "напевно канцерогенна"

Ця група має обмежені докази канцерогенності для людини, але має достатню їх кількість для експериментальних тварин. Ця група має близько 75 агентів.

Андрогенні стероїди (часто використовуються для стимулювання росту м'язів);

Гліфосат (міститься у Раундапі та іншиш інсектицидах та гербіцидах);

Неорганічні сполуки свиню;

Робота, яка порушує режим сну;

Червоне м'ясо;

Група 2В - "можливо канцерогенна"

Ця група має обмежені докази канцерогенності для людини та недостатню кількість доказів у експериментальних тварин. Ця група має майже 300 агентів.

Хлороформ;

Радіочастотні електромагнітні поля;

Барвники "магента";

Мариновані овочі;

Екстракт гінгко білоба;

Зваоювальні гази;

Теслярські та столярські рештки;

Хімчистка (для тих, хто виконує цю роботу);

У цій групі ризику перебувають також пожежні.

Фото fitni.ru

Група 3 - не класифікована

До сьогодні в ній містяться більше ніж 510 речовин чи ризиків впливу.

Група 4 - "напевно не канцегоренна"

У цій групі знаходиться лише один агент - капролактам. Це хімічна речовина, щи використовується у виробництві одного із видів нейлону.

Як відомо, у понеділок дослідницький підрозділ Всесвітньої організації охорони здоров'я оголосив, що бекон, ковбаса, ймовірно, червоне м'ясо та інші види м'ясопродуктів викликають рак.

Реклама:

Головне сьогодні