В столиці вирує гепатит: зафіксували 39 випадків

— 11 листопада 2015, 11:47

Про це "Українській правді. Київ" повідомив головний санітарний лікар Києва Олег Рубан.

"Станом на сьогодні маємо 22 осередки по 1 випадку захворювання у дитячих та шкільних навчальних закладах по всьому Києву, а також кілька осередків з більшою кількістю хворих у Дніпровському та Деснянському районах", - сказав він.

Рубан відзначив, що у Дніпровському районі було зареєстровано групові захворювання у дітей старшої групи ДНЗ №672 (вулиця Кибальчича, 17) та серед школярів середньої школи №11 (вулиця Алма-Атинська, 113) – по 6 випадків.

А в Деснянському районі – 3 випадки захворювань на вірусний гепатит А в учнів школи I-II ступенів №190 (вулиця Шолом-Алейхема, 16а) та 2 випадки в учнів середньої школи №184 (вулиця Вільде, 5).

Він додав, що ця цифра не є критичною для міста, хоча порівно з минулим роком, захворюваність значно зросла.

"Зростання захворюваності пов’язане з багаторічним природним коливанням. Для гепатиту – це 5-6 років. Тобто кожні 5-6 років ми маємо такі спалахи захворювання. Ми мали таке коливання у 2004-06 роках, потім у 2009-2011, і зараз ми фіксуємо", - сказав Рубан.

За його словами, за 10 місяців поточного року зафіксували 74 випадки захворювання, тоді як минулого року за аналогічний період було лише 42 випадки.

Санлікар відзначив, що сьогодні СЕС вживає всіх заходів для зупинення розповсюдження хвороби – зокрема, проводить дезінфекцію у місцях осередків хвороби. Також комплекс заходів проводиться спільно з "Київводоканалом", бо зараження відбувається через воду.

Рубан також додав, що людям, які становлять групу ризику – працівникам водоканалу, медикам, які контактують з хворими – варто зробити щеплення від гепатиту.

"Щоб убезпечити себе вони можуть зробити щеплення. Сьогодні у нас є 300 доз дорослої вакцини та 400 доз дитячої. Вона добра вакцина, вона нормально зберігалась. Щеплення можна зробити безкоштовно у амбулаторіях", - сказав Рубан.

Водночас, як повідомили у ПАТ "АК "Київводоканал", у місті проводяться санітарно-профілактичні заходи, спрямовані на запобігання вірусного забруднення питної води.

Зокрема, проводять дезінфекцію та промивку окремих ділянок мереж, ввели посилений режим знезараження питної води на очисних водопровідних станціях з дозволу СЕС та посилили контроль за якістю річкової і питної води на виході з насосних станцій.

У водоканалі відзначили, що профілактичніф промивки будуть проводити у нічний час доби, щоб мінімізувати незручності для споживачів, викликані можливим запахом хлоровмісних речовин.

"У такому випадку рекомендуємо споживачам здійснювати зливання води і заздалегідь перепрошуємо за тимчасові незручності", - повідомили у водоканалі.

Як відомо, на початку листопада у середній загальноосвітній школі №11, що на вулиці Алма-Атинській, 113 у Дніпровському районі четверо школярів захворіли на вірусний гепатит А.

У жовтні на вірусний гепатит А захворіли 4 малюків у дитсадку Дніпровського району.

ГепатитА– хвороба печінки, яку викликає вірус, що поширюється, в основному, при споживанні харчових продуктів або води, забруднених фекаліями інфікованої людини.

Хвороба тісно пов'язана із відсутністю безпечної води, неналежною санітарією і поганою особистою гігієною.

Симптоми: нудота, блювання, діарея, пожовтіння шкіри, гарячка та біль у животі. Часто хвороба протікає майже безсимтомно.

На відміну від гепатиту В і С інфікування гепатитом А не призводить до розвитку хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертельним результатом, але може викликати симптоми, що ослаблюють здоров'я.

Вірус також може передаватися при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною. Випадкові контакти людей не призводять до передачі вірусу.

Інкубаційний період гепатиту А зазвичай триває 14-28 днів.

Українська правда. Київ

Реклама:

Головне сьогодні