1,5 млн. дітей вакциновані від поліомієліту. Стартує другий етап - департамент громадського здоров'я МОЗ

— 30 листопада 2015, 10:46

Якщо брати в абсолютних цифрах, близько півтора мільйона дітей було вакциновано.

Про це повідомив Сергій Платов, заступник директора Департаменту громадського здоров'я МОЗ України, якого цитує Радіо Свобода.

За його словами, у відомстві хотіли би мати більший рівень охоплення на перший раунд, але ж є певні обставини.

"Але ми просто побачили позитивну динаміку, коли кількість батьків, які приходили на вакцинацію, вже на кінець першого раунду значно зростала і по суті вже, як кажуть, останній тиждень раунду були дуже активними. Тому ми сподіваємося, що на другий раунд батьки перейнялися цією проблематикою, що це є важливо, що це є серйозно, що треба дітей вакцинувати. І ми сподіваємося, що другий раунд пройде більш вдало, я маю на увазі, що рівень охоплення буде значно більший", - каже він.

Кіровоградська, Миколаївська, Хмельницька – на перших позиціях із вакцинації, а в Одеській, Донецькій областях та в Києві вакцинованих найменше. Є регіони які відстали він інших.

"Деякі регіони не включилися своєчасно. Можливо, теж не встигли показати хороший результат. Але більшість у нас все таки показали доволі непоганий результат. І ми сподіваємося, що вони виправляться вже під час другого туру. Тим більше, що ці діти, які не отримали щеплення в першому раунді, вони отримають його в другому", - додає він.

За словами чиновника, існує також проблема, коли батьки не хочуть вакцинувати своїх дітей.

"Ми працюємо з такими батьками, але ж у нас такий спосіб – тільки переконувати таких батьків, пояснювати. До речі, якщо подивитися на кількість відмов, які були в першому раунді, їх кількість була не така значна, і тому ми говоримо, що все таки більшість батьків, напевно, це все таки сприймає правильно. Вважають, що треба захищати дитину і вакцинувати її, щоб бути впевненим, що ця дитина ніколи не захворіє таким тяжким захворюванням як поліомієліт", - каже він.

Він додає, що серед причин відмов - це і частково заспокоєність батьків, не сприйнятя вакцинації.

"Якщо цієї інфекції немає, то чого я буду вакцинувати? Але ж тому її і немає, тому що всі вакциновані. Якщо люди перестають вакцинуватися, ця інфекція з’являється, це треба чітко усвідомлювати", - переймається чиновник.

Як відомо, на початок вересня було повідомлено про 1 млн. вакцинованих дітей. Тоді щеплення отримали 1,24 млн. дітей, що становить понад 53% від загальної кількості дітей, яких мають вакцинувати. Про це тоді повідомив міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі.

Раніше у МОЗ підтвердили спалах поліомієліту в Україні. Захворювання двох дітей на Закарпатті було викликано вірусом похідним від вакцинного штаму, та підтвердила циркуляцію вірусу, що відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил, прирівнюється до спалаху поліомієліту.

"Циркуляція такого вірусу ставить під загрозу всіх нещеплених дітей в Україні", - заявили тоді у МОЗ.

Стало також відомо, що лише 27% українських мам знають про ризик паралічу від поліомієліту, і тільки 12% інформовані, що для повного захисту від цієї хвороби у дитини має бути мінімум чотири дози вакцин.

Реклама:

Головне сьогодні