Вино корисніше за сік, - NYTimes опитав науковців

— 9 січня 2016, 17:23

Це аргументували низка науковців у публікації The New York Times.

Професор і директор Центру ВООЗ із харчування в Школі медицини Університету Афін в Греції Antonia Trichopoulou, що користь вину забезпечує процес ферментації, що змінює склад соку.

Колір вина показує, як багато поживних речовин, відомих як поліфеноли, напій містить.

"Червоне має їх більше, ніж біле, а біле більше, ніж пиво", - зазначає доктор Miguel Ángel Martínez González університету Наварри в Іспанії.

Науковці уточнюють, що червоне вино також містить спирт, і багато досліджень показали, що вживання алкогольних напоїв у помірних кількостях знижує ризик розвитку ішемічної хвороби серця.

Вино збільшує рівень здорового холестерину і запобігає злипанню тромбоцитів, що може призвести до утворення згустків всередині судин.

Доведено, що і вино, і сок мають сполука ресвератрол, яка протидіє старінню.

Проте за словами Leonard Guarente, який вивчає біологію старіння в Массачусетському технологічному інституті, майже неможливо сказати, скільки міститься ресвератролу у певному келиху вина чи виноградного соку. До того ж природна концентрація ресвератрола може бути занадто низькою, щоб мати істотний вплив на здоров'я.

"Є величезна мінливість у місткості ресвератролу навіть в одному типі вина і однієї партії до іншої", - пояснив доктор.

Sara Baer-Sinnott , президент організації Oldways, що виступає за розповсюдження середземноморської дієти, пояснює, що виноградний сік також має високий вміст цукру.

"Виноградний сік є добрим в міру", - уточнила вона, згадавши, що, коли була дитиною пила його у крихітних чашках Діксі.

Загалом є багато наукових досліджень, що доводять користь червоного вина для здоров'я, але нема аналогічних досліджень щодо виноградного соку, підсумував Leonard Guarente.

Реклама:

Головне сьогодні