Серце в небезпеці: 6 симптомів, на які радить звертати увагу кардіолог

Ситнік Ольга — 10 лютого 2016, 13:28

Хропіння, кровоточивість ясен, печія та відчуття тиску в плечах – здавалося б, неприємні, але нестрашні симптоми можуть сигналізувати про проблеми з серцем.

Як запобігти біді, яких "тривожних дзвіночків" у жодному разі не можна уникати, розповів американський кардіолог Джон Ервін з Texas A&M Health Science Center.

Як підкреслює доктор Ервін, раннє виявлення хвороб серця допомагає рятувати життя.

Симптом №1. Сексуальна дисфункція

Більшість людей думають про сексуальну дисфункцію як про проблему репродуктивних органів – або мозку.

Насправді ж, і особливо це стосується чоловіків, проблеми з ерекцією є частим симптомом захворювань артерій, зокрема утворення бляшок.

Що ж до жінок, то зниження лібідо може сигналізувати про наближення менопаузи. Сама по собі вона, звісно ж, не спричиняє серцево-судинних захворювань, каже Ервін.

Проте разом із нею починаються зміни кров'яного тиску, рівня холестерину тощо – і це вже збільшує ризик хвороб.

До того ж, додає лікар, у цьому віці чимало жінок змінюють спосіб свого життя на менш активний, що теж не на користь здоров'ю.

Симптом №2. Хропіння чи апное уві сні

"Апное уві сні – це період часу під час сну, коли ви перестаєте дихати – воно пов'язане з багатьма фізіологічними змінами, котрі збільшують ризик як інфаркту, так і інсульту", - говорить Ервін.

Хропіння також може бути симптомом мерехтливої аритмії – нерівного, часто прискореного серцебиття, котре перешкоджає нормальній циркуляції крові.

Симптом №3. Кровоточивість, запалення, набряклість ясен

Мало хто знає, що це теж може бути пов’язано з захворюваннями серця.

Нездоровий стан ясен – це симптом періодонтиту, а він, у свою чергу, збільшує запальні процеси у всьому організмі, що слугують фактором ризику розвитку атеросклерозу та інфарктів.

Симптом №4. Відчуття стиснення або біль у плечах або шиї

Чимало людей, котрі пережили інфаркт, описують свої відчуття як "ніби на груди всівся слон". Часто симптомом серцевого нападу буває відчуття стиснення в руках.

Проте буває, що інфаркт починається з неприємних відчуттів, болю або тиску в шиї, щелепі чи плечах, говорить лікар.

Симптом №5. Набряклість ніг

Ноги можуть набрякати з різних причин, зокрема через спеку, але це може вказувати й на застійну серцеву недостатність.

Особливо йдеться про випадки, коли людина відчуває й задишку – під час фізичних навантажень, або коли намагається заснути.

Симптом №6. Розлади травлення або печія

Як перше, так і друге трапляється часто – і зазвичай нема підстав для тривоги. Але іноді, коли пече чи болить у верхній частині живота – це насправді є біль у серці або симптом серцевого нападу. Як і стійка гикавка.

Коли щось із перелічених вище симптомів супроводжується запамороченням, пітливістю, задишкою або нудотою, Ервін радить невідкладно проконсультуватися з лікарем.

"Часто бачиш людей, котрі прибувають до віддалення швидкої, змарнувавши кілька годин на жування протикислотних засобів, перш ніж вони зрозуміли, що цей біль – дещо серйозніше", - зауважує кардіолог.

Як відомо, лікарі наголошують: дуже важливо дослухатися до власного тіла, адже воно зазвичай старанно сигналізує нам, коли йому чогось бракує, або коли з ним щось негаразд.

Вас також може зацікавити:

Науковці вперше надрукували людське серце на 3-D принтері

Серце: що нам треба їсти для його і від чого краще відмовитись

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні