Сіль шкодить здоров'ю дітей. У Нью-Йорку про це вже знають

— 2 березня 2016, 18:54

Про це батьків попереджають фахівці.

Дослідження у групах дітей віком від 4 до 7 років і від 8 до 12 показало розповсюдженість абдомінального ожиріння у тих, хто споживав більше солі.

Надмірна вага підвищує ризик виникнення хронічних хвороб, у тому числі – діабету 2 типу, пише The DailyMail.

Для того, щоб оцінити ризики дієти з високим вмістом солі, співробітники Deakin університету Мельбурна виміряли рівень її споживання серед 666 школярів віком від 4 до 12 років.

70% дітей щодня їдять більше солі, ніж рекомендовано Фото theconversation.com

Керівник експерименту доктор Карлі Грімс розповіла, що її команда хотіла точно виміряти кількість з'їденої солі.

"Більша частина солі, яку ми їмо щодня, опиняється у нашій сечі. Тому ми попросили дітей збирати її протягом цілого дня," – пояснила лікар.

Вона повідомила: 70% дітей споживають більше солі, ніж рекомендовано для гарного здоров'я.

У середньому діти з'їдали 6 грамів щодня, а це більше, ніж чайна ложка. Тоді як лікарі радять вживати 4-5 грамів.

З кожним додатковим грамом солі ризик зайвої ваги чи ожиріння у малечі зростав на 23%.

"Із таким значним споживанням діти ризикують отримати хронічні захворювання на все життя – наприклад, високий тиск і хвороби серця", – застерігає керівник дослідження.

За її словами, багато солі міститься у паляницях хліба, сирі, шинці, сосисках і ковбасі. Ці продукти зазвичай є у щоденному дитячому раціоні.

З кожним додатковим грамом солі ризик зайвої ваги чи ожиріння у малечі зростає на 23%. Фото madscape.com

"Продукти із сіллю поліпшують смак страв, які часто також містять багато жиру та енергетичної цінності", – попереджає дослідниця.

"Солона" дієта підштовхує людину до активнішого споживання солодких калорійних напоїв.

Вчені назвали результати дослідження "тривожним дзвоником" і опублікували їх у British Journal of Nutrition.

Про небезпечність солоних страв вже замислилися Нью-Йорку.

У меню тамтешніх ресторанів біля назв страв із підвищеним вмістом солі з'явилися спеціальні емблеми – чорно-білі сільнички.

Ці ненав'язливі натяки означають, що страва містить більше солі, ніж лікарі рекомендують вживати протягом цілого дня.

Мережі ресторанів у Нью-Йорку зобов'язані ставити позначки біля страв з підвищеним вмістом солі. Фото www.star2.com

Сотні активістів почали вимагати, щоби такі емблеми додали у свої меню усі ресторани. Однак індустрія поки не згодна виконувати розпорядження – аж доки суд не врегулює його законодавчо.

Правила харчової індустрії Нью-Йорка стосуються мереж ресторанів і фаст-фудів, до складу яких входить щонайменше 15 закладів у країні.

Ресторани мають розміщувати емблему солі поруч зі стравами, у яких перевищено щоденну рекомендовану дозу – 2,3 грами солі або одну чайну ложку.

Національна асоціація ресторанів звернулася до суду, щоб оскаржити штраф у розмірі до $600 за відсутність "сільничок" у меню.

За відсутність позначок солі ресторан можуть оштрафувати на $600. Фото newsmax.com

Клієнти і працівники закладів, яких опитали, назвали ініціативу хорошою, але зізнавалися, що навряд чи змінять звички харчування через позначки у меню, повідомляє СBS news.

"Для того, хто молодий, це не важливо, бо у такому віці вони здорові", – розповіла 20-річна клієнтка ресторану на Таймс Сквер.

У Нью-Йорку протягом кількох років намагаються боротися із хронічними хворобами: ожирінням, діабетом і гіпертонією, попереджаючи споживачів про приховану небезпеку в їжі.

Вісім років тому схожі попередження з'явилися у меню навпроти занадто жирних страв.

Реклама:

Головне сьогодні