Імунна система жінок сильніша за чоловічу. Але це не завжди перевага, кажуть вчені

— 22 березня 2016, 13:38

Це говорить про право на життя такого поняття, як "чоловічий грип", пише The Daily Mail.

Але у міцніших захисних сил організму жінок проти бактерій та вірусів є й зворотній ефект, йдеться у звіті науковців Університету Пенсильванії.

Вони стверджують, що сильніша імунна система більш схильна до атак проти себе ж самої, що спричинює аутоімунні захворювання.

Багато таких хвороб, коли тіло людини страждає від власного захисту, зазвичай набагато рідше зустрічаються у чоловіків.

Наприклад, аутоімунна хвороба вовчанка, яка вражає шкіру, тканини і внутрішні органи, на 85% частіше зустрічається у чоловіків, ніж у жінок.

ВІДЕО ДНЯ

Інші схожі захворювання, поява яких також характерніша для жінок, ніж для чоловіків – це ревматоїдний артрит та розсіяний склероз.

Причина, через яку імунітет жінок вважається сильнішим, криється у їхніх генах, точніше – у хромосомах, групах 2 тисяч генів.

Фото Goodluz/Depositphotos

Як відомо, у кожної людини є 23 пари хромосом. Стать визначається двома генами: у жінок – двома X-хромосомами, у чоловіків – набором XY.

І саме подвоєння X-хромосом є ключем до додаткових сил імунітету жінок, адже саме вони містять більше генів, відповідальних за захисні сили організму.

Вчені дізналися, що X-хромосоми мають більший вплив на активацію T та B-лімфоцитів – клітин-убивць, які борються з інфекціями.

Автори дослідження, опублікованого у британському журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, заявили: "Клінічні випробування показали, що жінки мають гіпер-активну імунну систему порівняно із чоловічою".

Вони переконані, що через додаткову X-хромосому жіноче тіло продукує більше антитіл, зокрема, IgM – найбільшу молекулу, яка вважається першою реакцією організму на інфекцію.

Саме тому жінки мають імунні переваги, тоді як чоловіки більш сприятливі до бактеріальних та вірусних інфекцій.

Реклама:

Головне сьогодні