Кожен тисячний українець хворий на сухоти, – лікарі

— 24 березня 2016, 12:28

24 березня у світі відзначають День боротьби проти туберкульозу, пише "Радіо Свобода". Це не лише смертельно небезпечна інфекційна хвороба, вона належить до соціально-економічних недуг.

Україна входить до п’ятірки країн світу з найбільшим рівнем поширення цієї недуги. За даними міжнародних організацій охорони здоров’я, показник захворюваності – кожен тисячний українець.

За даними Всеукраїнської спілки громадських організацій, вирішення проблеми сухот лише на 20% залежить від медзаходів. Джерело поширення – бідність населення, значна частина людей, що перебувають в ув’язненні.

Вирішення проблеми сухот лише на 20% залежить від медзаходів. Фото tashatuvango/Depositphotos

У середині дев’яностих в Україні оголошували епідемію. Але кілька останніх років, за даними МОЗ, епідемії туберкульозу немає. Представниця Міністерства охорони здоров’я Яна Терлеєва повідомила, що у середньому за рік в Україні фіксують 30 тисяч випадків захворювання на сухоти.

Співробітник Інституту фтизіатрії і пульмонології Микола Линник розповів, що за офіційною статистикою, за останній рік рівень захворюваності знизився на 1,5%. Але такі дані він пояснює тим, що про деяких хворих просто невідомо. Адже лише половину населення вдалося обстежити, і цей відсоток щороку стає меншим.

"В Україні туберкуліновою діагностикою охоплено всього-на-всього 30% дітей. Тому ситуація з туберкульозом погіршується", – зазначив Микола Линник.

Про деяких хворих на туберкульоз просто невідомо. Фото Kryzhov/Depositphotos

За словами лікаря, держава повинна фінансувати закупівлю діагностичного препарату туберкулін, за допомогою якого можна визначити паличку Коха у дітей. Адже флюорографію робити в такому віці небезпечно.

А апарати комп’ютерної томографії, які, на відміну від флюорографічних, можуть діагностувати сухоти на ранній стадії, є лише у великих містах України.

За офіційною статистикою, нині третина населення Землі інфікована туберкульозом. Торік у світі від сухот померло півтора мільйона людей, а від СНІДу – 1,2 мільйона.

Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує, що протягом наступних 20 років ученим вдасться розробити надійну вакцину проти сухот.

Реклама:

Головне сьогодні