Чищення зубів може врятувати від раку – дослідження

— 20 квітня 2016, 14:20

Тож люди, у яких є обидва види, мають удвічі більше шансів захворіти.

Дослідники підтвердили думку про те, що гарне чищення зубів здатне відігнати хворобу, пише The Daily Mail.

Над проблемою працювала група американських лікарів. Вони представили результати роботи на конференції Американської асоціації вивчення раку у Новому Орлеані.

Однак окрім попередження пацієнтів про ризик захворіти, наукова робота має й інше вагоме значення: лікарі одержать новий дешевий і простий спосіб перевірити, чи не розвинулося захворювання вже зараз.

Для цього буде потрібен лише зразок слини.

Рак підшлункової залози характеризується високим рівнем смертності. Лише 3% пацієнтів живуть протягом п'яти років після встановлення діагнозу. Рак молочної залози передбачає 87% одужання пацієнток.

Частина проблеми у діагностуванні полягає у відсутності специфічних симптомів на ранній стадії. Окрім того, втрата ваги, біль у спині та жовтяниця можуть бути симптомами різних хвороб.

Науковці з університету Нью-Йорка обстежили 732 учасники дослідження протягом десятиріччя. У половини з них розвинувся рак підшлункової, решта лишились здоровими.

Дві бактерії у порожнині рота пов'язані з раком підшлункової. Фото valuavitaly/Depositphotos

Зразки слини людей взяли на початку експерименту. Так вдалося встановити, що два види бактерій пов'язані із захворюванням.

У пацієнтів з бактерією P. Gingivalis ризик захворіти був на 59% вищим, ніж у тих, у кого її не було. Тим часом у людей з позитивними аналізами на бактерію A. actinomycetemcomitans ризик зростав аж на 119%.

Обидві бактерії — відомі збудники запальної хвороби ясен чи пародонтозу.

Команда вчених пояснює, що поки достеменно не відомо, чи ці бактерії напряму викликають рак підшлункової, однак статистична залежність очевидна: пацієнти з таким бактеріальним набором з часом мали онкологічні захворювання.

Лікар Джійонг Ан, один із дослідників, повідомив: "Наша робота — це прямий доказ того, що специфічні зміни у бактеріальному складі у порожнині рота становлять ризик раку підшлункової поряд із палінням, похилим віком та історією хвороб родини".

Цілком можливо, що з часом стоматолог перевірятиме, чи не ризикує пацієнт захворіти на рак підшлункової.

Реклама:

Головне сьогодні