Про користь плямкання, або поради, як не переїдати

— 23 квітня 2016, 10:03

Людина, котра чує, як вона їсть, споживає менше калорій, стверджують учені з Університету Брігема Янга та Державного університету Колорадо.

Про це пише Daily Burn.

Американські вчені провели експеримент: перед кожним із піддослідних поставили миску із кренделями та запропонували їсти, скільки схоче. На всіх учасниках були навушники, в яких лунав "білий шум" різної гучності. З'ясувалося, що ті люди, в яких звук був гучніший, з'їли на 45% смаколиків більше за тих, хто чіткіше чув, як він жує.

Як пояснює автор дослідження, професор маркетингу Райан С. Елдер, звук споживання їжі слугує додатковим сигналом, що помагає людині визначити, скільки вона з'їла.

"Це подібно до візуального сигналу, скільки кісточок від курячих крилець лежить на вашій тарілці", - каже вчений.

Фото Ariwasabi/Depositphotos

Багато досліджень і раніше вказували на те, що людина, котра відволікається під час їди, з'їдає більше. Натомість "вдумлива" їда, зосередження на цьому процесі часто дає змогу виявити тригери, котрі зазвичай змушують вас переїдати. Наприклад, можна помітити, що ви тягнетеся до солоденького, коли засмучені чи схвильовані, або що вкоськуєте цілу пачку печива, поки дивитеся захоплюючий серіал.[L]

В ідеалі їсти найкраще в тиші та наодинці, щоби уникнути будь-якої сторонньої стимуляції. Звучить трохи сумно і не дуже реалістично, тож експерти радять принаймні мінімізувати кількість відволікаючих факторів. Якщо телевізор відволікає від тарілки і ваші очі, і ваші вуха, то книжка – лише очі.

Як радить дієтолог Марджорі Нолан Кон, коли ви збираєтеся піти з друзями до пабу, то поїжте перед цим, інакше, під гучну музику чи футбол та цікаві розмови кілька шматочків картопельки фрі перетворяться на бездумний "зажер".

Якщо під час обідньої перерви ви їсте на робочому місці, одночасно слухаючи музику в навушниках та перевіряючи електронну пошту, вірогідність того, що ви переїсте, зростає, каже Кон. Вона рекомендує заздалегідь планувати та відміряти свою порцію їжі.

Фото Syda_Productions/Depositphotos

Коли вранці ви поспішаєте, то зосереджуєтеся на всьому, крім свого сніданку. Ви слухаєте радіо, міркуєте над завданнями сьогоднішнього дня та не усвідомлюєте, як, що та скільки їстe. Дієтолог радить встати на кілька хвилин раніше, але дозволити собі повільно насолодитися сніданком.

Коли берете їжу з собою, ретельно плануйте, діліть їжу на порції та упаковуйте їх окремо.

"Так не буде шансу переїсти, як коли, наприклад, ви їсте з великого пакету суміш горішків та сухофруктів, і раптом розумієте, що з'їли його весь", - зазначає Кон.

Нагадаємо, про хитрощі, як запрограмувати себе на здорове харчування, нещодавно розказала фуд-психолог.

Реклама:

Головне сьогодні