Науковці радять, як ліпше позбавлятись шкідливих звичок: по черзі чи одразу

— 14 травня 2016, 10:00

Однак нове дослідження стверджує, що, поєднуючи кілька здорових звичок одразу, наприклад, дієту та вправи, ви одержите більше переваг і кращий результат.

Як пише the New York Times, люди, які змінили одразу кілька аспектів свого життя, побачили більші покращення настрою, зниження рівня стресу порівняно з тими, хто змінив лише один пункт у стилі життя.

Дослідження було невеличким, воно охопило усього 31 студента коледжу. Половина з них проводила час як зазвичай, друга половина помітно змінила свої звички: робили вправи вранці, проходили тренування на розтяжку та витривалість, відвідували годинні заняття з медитації та зниження стресу.

Кілька разів на тиждень вони також збільшували інтенсивність занять спортом, вивчали дані про сон та харчування, зустрічалися з інструкторами та обговорювали з ними персональні виклики. Їх надихали і мотивували робити спонтанні добрі вчинки.

До того, як експеримент розпочався, чоловіки та жінки-добровольці пройшли фізичні та когнітивні тести, у тому числі комплексні іспити, а також сканування мозку.

Шість тижнів потому усі тести повторили. Дослідники з'ясували, що контрольна група мала ті самі показники, а ось студенти з інтенсивними змінами у поведінці були більш сфокусованими, покращили свою пам'ять, а ще почувалися щасливішими.

Фото Julia_Tim/Depositphotos

"Наше дослідження припускає, що багато одночасних змін у стилі життя можуть дати людині більші та значніші переваги, ніж ті, які спостерігаються, коли вона зосередилася лише на одному аспекті. Ми побачили паралельні і тривалі покращення у 12 різних сферах, справді важливих для добробуту: це сила, витривалість, гнучкість, зосередженість, робоча пам'ять, самооцінка, щастя та багато інших", — розповів автор дослідження Майкл Мразек з університету Каліфорнії у Санта-Барбарі.

Цікаво, що позитивний вплив нового способу життя учасники експерименту відчували і через шість тижнів після нього.

Мразек переконаний, що кожна зміна підтримує інші, і посилення таких змін новими, здоровими звичками, дозволяє досягти мети простіше.

"Наприклад, регулярні заняття спортом допомагають легше заснути. Сон допомагає медитувати. Вільна свідомість дозволяє обирати здорову їжу. Якщо спробуєте зміни з одного кроку — відмовитесь від кави, але не візьмете до уваги пов'язані речі, до прикладу, сон, найімовірніше вам буде важко призвичаїтись до нових кавових звичок", — додав лікар.

Малюнок Sam Island

Однак варто зауважити, що вибірка дослідження занадто мала для того, аби з упевненістю радити людям кидати одразу усі погані звички.

Так, професор психології Рассел Полдрак у Стенфордському університеті каже, що інтерпретація результатів дослідження є перебільшенням. "Я не розумію, що говорить нам це дослідження про відмову від шкідливих звичок, бо воно не порівнює різні заходи, а лише протиставляє один спосіб — змінити все й одразу — із групою студентів, яких просто не контролювали. Усе, що можна сказати: багато змін у житті одразу можуть мати певний ефект".

Результати дослідження було опубліковано в березні у журналі Frontiers in Human Neuroscience.

Реклама:

Головне сьогодні