Психологи розповіли, як викинути оту надокучливу пісню з голови

— 22 травня 2016, 12:33

Вони усіма можливими способами намагаються утриматися у голові, та інколи так вчепляться, що й забути не вдається. Мучитися потім доводиться цілий день.

Дослідження припускає, що ці "вушні хробаки" розповсюджені та не дуже небезпечні, однак дехто може і не погодитись, пише The Daily Mail.

На щастя, є шість випробуваних способів очистити голову від надокучливих мелодій.

1. Закрийте вуха

Перш за все, уникайте музики. Це точно легше сказати, ніж зробити, та й меломанам порада не сподобається. Однак будьте уважні, коли лягаєте спати: саме мелодії, які ви почули засинаючи, можуть трансформуватися у "вушних хробаків".

Спробуйте не переслуховувати ту саму пісню ще раз і ще раз, а також уникайте мелодій, які є повторюваними самі по собі.

Жуйте гумку і крокуйте у ритмі, швидшому чи повільнішому за темп надокучливої пісні. Фото ewastudio/Depositphotos

Якщо ж хочете змінити одну пісню у голові на іншу, упевніться, що останньою ви почули саме ту, яка потрібна.

Є також докази, що коли музику, яку ми слухаємо, переривають, ми продовжуємо доспівувати її подумки. Щоб запобігти цьому, слухайте треки від початку до кінця.

2. Жуйте гумку

Якщо попередня порада не допомогла, стануть у нагоді дані останнього дослідження: жування гумки може стати вирішенням проблеми. У серії експериментів учасникам давали гумку і просили повідомити про "вушних хробаків". З’ясувалося, що вони турбували їх значно менше, ніж тих, у кого гумки в роті не було.

Зазвичай наш вокальний апарат задіяний у співах, тож теорія така: коли наші щелепи зайняті, здатність уявляти музику порушується.

Інша порада – спробуйте ходити значно швидше чи повільніше за ритм пісні. Схоже на те, що ми формуємо відносно точні спогади про темп знайомої музики.

Рухи – наприклад, танці, постукування, кивання головою також важливі – ними ми можемо переривати спогади про ритм мелодії та завершити автоматичне програвання треку подумки.

Не слухайте пісень на ніч і телефонуйте друзям. Зможете відволіктися від "вушних хробаків". Фото npr.org

3. Співайте

Популярний спосіб взаємодіяти з музикою – співати. Дослідження припускає, що ті з нас, хто любить співати, мають схильність до "вушних хробаків".

Перетворіть це знання собі на користь – щойно мелодія "зависне" у голові, спробуйте заспівати щось інше голосно.

4. Прислухайтесь до свого настрою

Є свідчення того, що коли ми уявляємо собі якусь пісню подумки, наш настрій наближується до того, яким він був, коли ми справді чули трек.

Тож якщо ви були злі, коли почули Джастіна Бібера ранком по радіо, ви можете злитися, програючи його пісню у мозку пізніше.

Якщо емоція, яка виникла разом із піснею, не подобається вам, змініть мелодію на іншу.

5. Зателефонуйте другові

Щоб позбутися усіх "вушних хробаків" одразу, ставте собі розумові челленджі, які вимагають від вас соціальної активності: це навантаження знаходиться десь посередині між чищенням зубів та важким домашнім завданням, обидва з яких можуть призвести то появи у голові надокучливої пісеньки.

Тим часом приємне базікання з друзями відволікатиме від небажаних музичних думок.

6. Не старайтеся занадто сильно

Спроба контролювати думки зазвичай має протилежний ефект: вони геть виходять з-під контролю.

Якщо усі попередні спроби позбутися "вушних хробаків" були невдалими, остання порада – облиште їх і просто відволікайтеся.

Реклама:

Головне сьогодні