Нове американське дослідження пов’язує мобільні телефони з раком мозку

— 29 травня 2016, 09:15

Більшість медичних служб та науковців так не думають, однак нове американське федеральне дослідження може знову розпалити суперечки з цього питання.

Попереднє дослідження, опубліковане 27 травня, визначило, що випромінювання від мобільних телефонів підвищує ризик виникнення пухлин мозку та серця у щурів чоловічої статі.

Проте багато експертів нарікають, що у дослідженні є багато застережень, пише the New York Times.

Хто проводив дослідження?

Робота виконувалася у межах Національної токсикологічної програми США, міжвідомча група Департаменту охорони здоров’я, чиїм завданням є визначати потенційні ризики від хімічних речовин.

Як проводилося дослідження?

Щури жили у спеціальних кімнатах, де їх піддавали різним рівням випромінювання того ж типу, який розповсюджують мобільні телефони. Тривав експеримент по 9 годин щодня.

Вплив розпочинали до того, як тварини народилися, і тривали до дворічного віку.

Що з’ясували?

У близько 2-3% самців щурів розвинулася пухлина мозку: це була злоякісна гліома. У контрольній групі, в якій щурів не опромінювали, таких захворювань не було.

Фото healthcoachsolutions.net

Від 5 до 7% самців щурів, котрих піддавали найвищим рівням випромінювання, захворіли на пухлину серця, яка розміщується у клітинах, котрі формують нервові тканини. Вона називається шваннома.

Дослідники заявили, що обидві пухлини були вірогідно викликані саме випромінюванням.

А що з самками щурів?

Частота виникнення пухлин у самок щурів була мінімальною і ледь відрізнялася від контрольної групи, яку не опромінювали. Незрозуміло, чому результати відрізняються за статтю, і це одна з причин, чому дехто з експертів ставить під сумнів усе дослідження.

Які ще підводні камені є у дослідження?

Навіть для самців різниця у результатах між піддослідними групами та контрольною групою статистично незначні. Іншою аномалією є те, що гризуни, які були під впливом випромінювання, жили довше за тварин у контрольній групі.

Також шваннома може виникати не лише у серці, а й в інших органах, однак науковці не побачили зростання кількості новоутворень ще десь окрім серця.

Також незвичним було те, що у контрольній групі у жодного щура не розвинулася пухлина, хоча попередні дослідження Національної токсикологічної програми демонстрували хоча б 2% хворих на гліому тварин у групі, яку не опромінювали.

Фото koat.com

Дехто з науковців також наголошує на тому, що щурів піддавали набагато більшій кількості випромінювання, ніж відчувають на собі користувачі мобільних телефонів.

То що, ми можемо просто забути про це дослідження і далі користуватись телефонами?

Не зовсім. Як написали автори дослідження, "Враховуючи величезну кількість людей, які користуються бездротовими гаджетами, навіть найменше зростання захворюваності від радіочастотного випромінювання, яке генерують девайси, матиме помітні наслідки для громадського здоров’я".

Лікар Отіс Бреулі, головний медичний фахівець Американського товариства раку, опублікував заяву, у якій назвав дослідження "гарною наукою" і закликав проводити подальше вивчення проблеми.

Проте варто зауважити, що з 1992 року захворюваність на рак мозку у США не зростала, хоча сплеск використання мобільних телефонів у країні розпочався саме тоді.

Міжнародна агенція з дослідження раку, яка є частиною ВООЗ, визначає мобільні телефони як ймовірний канцероген для людини, але це визначення базується на обмежених доказах і серед людей, і серед тварин. Такий самий рейтинг має кава та мариновані овочі.

Реклама:

Головне сьогодні