Йдете на пікнік? Будьте обережними: кліщі в Україні не дрімають

— 31 травня 2016, 10:58

Ці показники перевищують минулорічні майже на 24%, повідомляє Державна санепідемслужба.

Минулого року в Україні 3413 осіб захворіли на хворобу Лайма, та 3 людини на вірусний кліщовий енцефаліт, повідомляють у службі.

Фахівці попереджають, що зараження кліщовим енцефалітом і туляремією після укусу кліщів призводять до тяжких ускладнень та інвалідності. Безпосередньо від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

Кліщі — переносники збудників вірусних та бактеріальних захворювань людей та тварин. На території України укуси цих паукоподібних можуть стати причиною хвороби Лайма (кліщовий бореліоз) у людей.

Сезон активності іксодових кліщів розпочинається у березні і зазвичай триває до листопада та має протягом року два піки активності – у квітні-травні та серпні-вересні.

"Живляться кліщі кров’ю людей та тварин, занурившись хоботком глибоко у шкіру. Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. У цей час кліщ виділяє анестезуючу рідину, яка робить укус практично безболісним, тому людина може нічого не відчувати. Лише згодом, як правило, через кілька годин виникає відчуття болю або дискомфорт у місці укусу", — розповів Ігор Небогаткін, біолог відділу особливо небезпечних інфекцій Українського центру контролю та моніторингу захворювань МОЗу.

140 українців вже захворіли на хворобу Лайма цього року. Фото intranet.tdmu.edu.te.ua

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб, і увесь цей час смоктати кров. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2-3 дні: у місці укуса кліща з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах.

Однак є маленькі, майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща), які часто залишаються непомітними для людини. Чим раніше помічений кліщ — тим легше його видалити. Із збільшенням тривалості присмоктування кліща вірогідність зараження збільшується.

Тому після повернення додому із лісу або парку варто обов’язково оглянути себе, попереджають медики.

Державна санепідемслужба наводить коротку інструкцію, як видалити кліща у домашніх умовах.

"Якщо до тіла людини присмоктався кліщ, слід зняти його, як можна швидше. У кожному регіоні цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження".

"Якщо ж звернутись до лікаря немає можливості, видалення кліща проводять самостійно: розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, слід повільно його видалити разом із хоботком. Після видалення кліща місце присмоктування змастити розчином йоду, спиртом або одеколоном.

Якщо видно, що хоботок залишився у ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом".

Кліща, якого витягли, треба віднести до лабораторії за направленням лікаря. Фото hortica.zp.ua

Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришку.

За направленнями лікаря у лабораторній мережі Держсанепідслужби проводяться лабораторні дослідження кліщів, знятих з людей, на наявність збудників іксодового кліщового бореліозу. Ризик захворювання залежить від тривалості присмоктування кліща.

Як уникнути укусів кліщів?

Варто одягатися у світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити кліщів. Необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу місце для привалів, нічного сну на природі.

Під час прогулянки можна оглядати себе та оточуючих через кожні 2 години, та обов’язково вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.

Можна використовувати засоби, що відлякують кліщів — репеленти.

Кліщі присмоктуються до людини не лише на природі. Вони можуть вражати й через деякий час, після відвідування зеленої зони, якщо залишились на одязі, речах. Кліщі можуть потрапити до житла із букетами квітів, собаками та іншими тваринами.

"Після укусу кліща необхідно слідкувати за самопочуттям та щоденно вимірювати температуру тіла протягом двох тижнів. У разі будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу звертатись до лікаря-інфекціоніста", — додають епідеміологи.

Реклама:

Головне сьогодні