Стережись фуд-блогерів: поради про "здорове харчування" можуть викликати серйозні розлади

— 2 червня 2016, 17:35

Найперше це стосується тих людей, які дають поради, не маючи медичної освіти.

Багато інстаграмерів, за якими охоче стежать дівчата-підлітки, потурають їхній надмірній одержимості стрункістю, здоровим харчуванням та здоровими продуктами, яка має назву "орторексія", повідомляє The Independent.

Фахівці-дієтологи попереджають, що через такі приклади у дітей вибудовуються неправильні стосунки з їжею, які ховаються за показними ярликами "чисте харчування" чи "здорове харчування".

"У мережі так багато людей без відповідної кваліфікації, гарних та струнких лайфстайл-блогерів, у яких тисячі підписників. Послідовники ловлять кожне слово "гуру", хоча вони роздають поради, не підтверджуючи їх доказами взагалі", — розповіла Independent консультант з харчування Фіона Хантер.

"Маємо занепокоєння, що молоді жінки маскують під нібито здоровим способом життя харчові розлади. Набагато простіше і прийнятніше сказати "Я не їм глютен", ніж "Я не хочу їсти це тістечко".

Фото popsugar.com.au

Фіона Хантер, яка має наукову ступінь у сфері дієтології, розповідає, що більшість блогерів зовсім не розуміють, які наслідки мають їхні поради за довготривалого використання.

Багато з них радять скорочувати прийоми їжі, що є загрозливою тенденцією, адже, до прикладу, одна з двох жінок у Великобританії до 50 років має остеопороз (нестачу кальцію у кістках, спричинену недостатнім споживанням цього мікроелементу у 20-річному віці).

"Будь-яка дієта з обмеженнями, яка передбачає зменшення споживання основних груп продуктів, наприклад, молочних чи вуглеводів, спричинює недоліки у харчуванні.

Ви можете почуватись абсолютно нормально зараз, однак існує справжня небезпека того, що пізніше в житті ви зустрінетеся з пошкодженнями організму", — підсумувала фахівець.

Лікар Марк Береловіц, фахівець розладів травлення у Королівському вільному шпиталі на півночі Лондона у коментарі виданню Sunday Times повідомив, що від 80 до 90% його пацієнтів сповідували дієту за принципом "чистого харчування".

Фото abc.net.au

Йдеться про виключення зі свого меню цукру, м'яса, молочних продуктів, вуглеводів та глютену.

Орторексія — це медичний термін, який позначає одержимість здоровим харчуванням. Він з'явився у 1996 році, і нині, за словами лікаря, цей стан частіше діагностують у дівчат-підлітків.

[L]"Типовий випадок — це 14-річна дівчина, яка відвідує сторінки здорового харчування довший час, тонко регулює прийоми їжі та має дуже худий вигляд", — охарактеризував своїх пацієнток лікар.

Нещодавно стало відомо, що австралійська блогер і авторка книжки про здоровий спосіб життя Бель Гібсон брехала, що вилікувала рак дієтою.

Реклама:

Головне сьогодні