Діти від трьох батьків можуть народитися у 2017 році, кажуть науковці

— 9 червня 2016, 17:13

Діти, які мають трьох біологічних батьків, можуть народитися у Великобританії вже наприкінці 2017 року.

Успішні доклінічні аналізи вже було виконано, повідомляє The Independent.

Можливість проведення суперечливої процедури тепер залежатиме від наглядових органів, які вирішать, чи буде випробуванням надано ліцензію.

Техніка передбачає, що діти матимуть ДНК від двох матерів та одного батька.

Прибираючи хибну ДНК, науковці мають можливість знизити ризик дитини захворіти на генетичні захворювання, які успадковуються від матері. Йдеться про рідкісні але серйозні стани, які проявляються у дитинстві і можуть призвести до фатальних наслідків ще до досягнення дорослого життя.

Попередні дослідження показали, що процес можливий в аномально запліднених яйцеклітинах людини, але вони мали обмежені можливості для подальшого розвитку.

Однак нове дослідження продемонструвало техніку, яка має назву "ранній проядерний трансфер". Повідомляється, що вона не здійснює негативний вплив на розвиток яйцеклітини, і значно знижує рівень дефектних мітохондрій в ембріоні.

Експеримент, який було здійснено із залученням 500 яйцеклітин від 64 жінок-донорів, опубліковано у виданні Nature journal.

Фото szefei/Depositphotos

Професор Даг Тарнбулл, директор Центру мітохондріальних досліджень і співавтор роботи, заявив: "Це дослідження, яке використовує нормальні людські яйцеклітини, є перевагою у попередженні трансмісії хвороб мітохондріальної ДНК. Головний меседж такий: ми не знайшли жодних доказів, що ця техніка небезпечна. Ембріони, створені за допомогою неї, мають усі характеристики для продовження вагітності".

Він також додав, що їхнє дослідження стовбурових клітин, звісно, "не дає 100-відсоткової гарантії, що відхилень у ДНК не буде, однак для багатьох жінок, які є носіями мутацій, ризик значно менший від природнього запліднення".

Тепер результати роботи вчених мають переглянути в агентстві Фертилізації та ембріології людини (HFEA), щоб процедура стала методом лікування жінок.

Тим часом професор Тарнбулл заявляє, що перші діти можуть з'явитися на світ вже наприкінці 2017 року, і сподівається, що лікування все ж таки дозволять у Великобританії.

Він також розповідає, що люди дуже позитивно ставляться до цієї техніки, а деякі пацієнти обов'язково нею скористаються.

Фото tmcphotos/Depositphotos

Ліз Кертіс, яка втратила свою дочку Лілі у восьмимісячному віці через мітохондріальну хворобу, нині підтримує родини, які знаходяться у групі ризику.

"Справді неймовірно думати, що батьки скоро отримають можливість збільшити родину, адже дослідники не знайшли застережень проти цієї техніки. Науковці переконані, що є чудовий шанс попередити передачу генетичних хвороб від матері до дитини.

Я втратила свою дочку багато років тому, і мені вже занадто пізно думати про ще одне дитя. Однак для дуже багатьох батьків такий метод є єдиним шансом народити здорову дитину", — розповіла жінка.

У лютому 2015 року парламент країни дозволив дослідження техніки народження дітей від трьох батьків, не зважаючи на опозицію Католицької та Англіканської церков.

Критики стверджували, що це зайва медикалізація зачаття і життя дітей.

Реклама:

Головне сьогодні