Сльози і нерви – через електронні цигарки. Вчені довели шкоду вейпінгу

— 28 липня 2016, 13:39

Вейпінг, використання електронних сигарет-інгаляторів, тривалий час вважали безпечним та застосовним для заміни звичних цигарок.

Однак фахівці Норвежського університету публічного здоров`я вказують на те, що побічні наслідки замінників нікотину мало досліджені, пише сайт EurekAlert.

Хіміки продемонстрували, що термічний розклад пропіленгліколю і гліцерину, що містяться в складі рідини для заправки сигарети, призводить до вивільнення акролеїну і формальдегіду.

Саме вони мають токсичні властивості. Акролеїн подразнює слизову оболонку очей і дихальних шляхів, викликає сльозотечу.

Формальдегід, крім перерахованих властивостей, має вплив на центральну нервову систему людини.

ВІДЕО ДНЯ

"У Норвегії вейпінг поширений саме серед колишніх курців. Зараз електронні сигарети стають більш доступними й для нас важливо уникнути тенденції їхнього використання, – зауважує генеральний директор National Institute of Public Health Каміла Столтенберг.

Не можна допускати популярності пристоїв сереж підлітків і тих, хто намагається позбутися нікотинової залежності".

Дослідники вивчили рідини у двох різних атомайзерах (пристроях-інгаляторах). Один з них був компонентом дешевшої електронної сигарети з 1 спіраллю нагрівання, а інший мав 2.

Побічні наслідки замінників нікотину мало досліджені. Фото theodysseyonline.com

Вони використовували газорідинну хроматографію, щоб визначити хімічний склад парів, що випускаються при затяжках тривалістю 5 секунд з інтервалом 30 секунд між ними.

Виявилося, що під час першого затягування і через 10 хвилин після концентрація побічних речовин змінювалася.

Наприклад, при 3,8 вольт під час перших 5 затяжок випускалося по 0,46 мікрограмів акролеїну. Після того, як пристрій розігрівся, цей показник виріс до 8,7 мікрограмів.

У пристроях з подвійною спіраллю кількість випаровувань акролеїну значно знижувалася.

Напруга батареї та час експлуатації електронних сигарет збільшували кількість токсичних речовин.

Дослідники також виявили, що в парі міститься 31 шкідлива хімічна сполука, в тому числі окис пропілену і гліцидолу, які є канцерогенами.

Реклама:

Головне сьогодні