Домашня їжа проти "дитячих консервів". Вчені сперечаються, чим краще годувати малюків

8386
31 липня 2016

Такі висновки зробили вчені одразу двох навчальних закладів Великобританії – Абердинського та Уорикського (також відомий як Варвік) університетів, пише The Daily Mail.

Дослідники, яких фінансував уряд Шотландії, а не якийсь конкретний виробник товарів, проаналізували вміст поживних речовин, ціну та харчову різноманітність 278 готових солоних страв, які продавалися у супермаркетах.

Потім вони порівняли отримані дані з 408 стравами, які були приготовані вдома за рецептами 55 куховарських книг з дієтами для немовлят і дітей молодшого віку.

Вчені виявили, що домашні страви мали набагато вищий вміст солі, в два рази більше білка, в два рази більше всіх жирів, і майже втричі більше насичених жирів.

Вчені виявили, що домашні страви мали набагато більше солі, білка та жирів. Фото shalamov/Depositphotos

Вони також забезпечували на 26% більше калорій, ніж готові дитячі суміші.

Також такі домашні страви для немовлят та дітей молодшого віку містили менше різних овочів – два типи овочів за один прийом їжі в порівнянні з трьома у готових блюдах.

"Наявні дані свідчать про те, що харчові вподобання починається у дитинстві і шляхом багаторазового впливу ми можемо заохочувати дітей до споживання кориснішої їжі.

Страви домашнього приготування інколи мають на 77% більше поживних речовин, ніж комерційні, однак більшість з цих рецептів перевантажені енергією і жирами", – зазначають вчені.

Вони додають, що надмірне споживання незбалансованих страв може вплинути на розвиток дитячого ожиріння та загального погіршення стану здоров'я.

При цьому вчені підкреслюють, що годувати дитину лише комерційною їжею не варто.

"Батьки маютьзабезпечити дитині корисний та багатий всіма поживними речовинами раціон", – йдеться у публікації.

Видання зазначає, що це дослідження суперечить даним, які отримали вчені Університету Глазго у минулому році.

Вони виявили, що комерційні продукти дитячого харчування настільки солодкі, що малюки ніколи не навчаться цінувати гіркий смак. Навіть продукти, які містять багато овочів зроблені з солодших сортів, таких як морква і солодка картопля.

Комерційні продукти дитячого харчування настільки солодкі, що малюки ніколи не навчаться цінувати гіркий смак. Фото belchonock/Depositphotos

Автори цього дослідження також встановили, що багато продуктів дитячого харчування доповнені цукристими фруктовими соками, щоб додати їм солоду.

Це дослідження також показало, що корисні зелені овочі використовувалися рідко, а найбільш поширені інгредієнти для дитячих консервів – яблуко, банан, помідор, манго, морква і солодка картопля.

powered by lun.ua