Чим загрожує використання смартфона у ліжку?

— 4 липня 2016, 13:53

Лікарі попереджають про можливе поширення недослідженого феномена "тимчасової смартфонної сліпоти", пише The Independent.

У медичному журналі New England Journal of Medicine лікарі докладно описали два випадки тимчасової сліпоти у жінок 22 і 40 років.

Протягом кількох місяців жінки скаржилися на повторювані 15-хвилинні епізоди втрати зору. Вони пройшли кілька медичних обстежень, дослідження МРТ і перевірку роботи серця. Проте лікарі не змогли знайти причини, яка б пояснювала проблему.

"Я просто запитав у пацієнток, що конкретно вони робили, коли раптово втрачали зір", – поділився доктор Гордон Плант з Морфілдської офтальмологічної лікарні Лондона. – Обидві постраждалі переглядали щось у смартфоні одним оком, інше затуляла подушка. Таким чином, одне око призвичаювалося до світла екрану, а інше лишалося у темряві. Коли ж вони відкладали телефон, потрібен був час на те, щоб око звикло до сприйняття темряви".

Фото Lucidwaters/Depositphotos

Тимчасової сліпоти, за словами доктора Планта, можна уникнути, якщо дивитися на екран смартфона обома очима.

Представник Американської академії офтальмології Рауль Курана вважає гіпотезу "тимчасової смартфонної сліпоти" малоймовірною. Доктор Курана зазначає, що двох випадків недостатньо, щоб довести, що перегляд смартфонів одним оком дійсно спричинює проблеми із зором. Він також сумнівається, чи всі користувачі гаджетів мають подібний досвід.

Сам Рауль Курана разом із дружиною спробували відтворити подібну ситуацію, але мали труднощі перегляду екрана смартфона у темряві тільки одним оком. "Це було дуже дивно", – розповів лікар.

Реклама:

Головне сьогодні