Мозок проти цукру. Вчені відкрили новий підхід до лікування діабету

— 16 серпня 2016, 21:30

Мозок активно бере цукор із крові, довели німецькі вчені. Нова розробка дослідників допоможе покращити методи лікування діабету й ожиріння, йдеться на The Independent.

Клітини мозку найактивніше споживають цукор, контролюють травлення і відчуття голоду більше, ніж учені вважали дотепер.

Нове дослідження Технічного університету у Мюнхені довело, що рух глюкози до мозку не є пасивним процесом.

Клітини мозку мають більше значення у регулюванні обміну речовин, ніж вважалося раніше. Цей висновок науковців може поліпшити методи лікування багатьох хвороб, пов'язаних із харчуванням.

[L]Матіас Тшьоп, директор Division of Metabolic Diseases розповів: "Наші результати уперше показали, що природні метаболічний та поведінковий процеси регулюються не тільки нервовими клітинами, але й за допомогою інших типів клітин мозку, астроцитів, які відіграють вирішальну роль. Дослідження допоможе пояснити, чому так важко знайти дійсно ефективний та безпечний спосіб лікування діабету та ожиріння".

За допомогою позитронно-емісійної томографії, спеціальній техніці візуалізації, дослідники змогли показати, що гормони, на зразок інсуліну та лептину діють конкретно на клітини мозку, регулюючи процес отримання мозком достатньої кількості цукру. Вони працюють як "вимикачі цукру".

За словами дослідників, майбутні розробки більше не спиратимуться на стару модель контролю метаболізму, натомість вважатимуть, що мозок у цьому процесі відіграє основну роль.

Краще розуміння взаємодії клітин мозку допоможе вирішити проблеми залежності від глюкози та дасть можливість розробити краще лікування діабету.

Нова розробка дослідників допоможе покращити методи лікування діабету й ожиріння. Фото imagepointfr/Depositphotos

Нейробіолог мюнхенського діабетичного центру Helmholtz Крістіна Гарсіа-Касерес зауважила, що тепер науковці краще розуміють, де шукати вирішення багатьох проблем зі здоров'ям.

ВООЗ у квітні цього року відзвітував, що кількість людей із діабетом за останні 35 років зросла у 4 рази. При цьому, 150 країн поставили перед собою амбітну мету зменшити кількість неінфекційних захворювань, на зразок діабету, на третину.

Реклама:

Головне сьогодні