Як прокидатися без будильника. Вчені довели існування "внутрішнього вимикача" сну

— 5 серпня 2016, 16:39

Дослідники коротко описали його як "термостат", що має режими увімкнення й вимикання, але дотепер не впевнені, що конкретно спричинює його роботу, йдеться на The Daily Mail.

Річ у тому, що сон регулюється двома системами: циркадним годинником і гомеостатом сну.

Циркадний годинник – зовнішні фактори (тривалість дня, температура повітря). З іншого боку, суть гомеостату дуже мало досліджено.

Професор Геро Місенбьок, керівник проекту, розповів, що гомеостат дозволяє організму передбачити зміни у навколишньому середовищі, пов'язані з обертанням Землі.

"Так він забезпечує наш сон і дозволяє організму відпочивати, не турбуючись про безпеку, – розповідає дослідник.

[L]Гомеостат функціонує, доки ми активно живемо протягом дня і коли йдемо спати. Система оновлюється знову, коли ми прокидаємося".

Учені вивчали гомеостат сну у мозку дрозофіл. Саме на цих комахах 45 років тому науковцям вдалося довести, що існує циркадний годинник.

Кожна з мух дрозофіл має близько 2 десятків нейронів сну. Якщо нейрони активні, муха спить, коли вони у стані спокою – ні.

Для штучного перемикання нейронів учені використали оптогенетику, в якій завдяки коротким імпульсам світла контролюється активність мозкових клітин.

Доктор Діого Піментел, колега Місенбьока, зауважує: "Можливість працювати з автоматичним вимикачем сну дала нам можливість зрозуміти, як працює гомеомстаз".

Дослідження показало, що "внутрішнім будильником" є іонний канал, названий "піщаною людиною" (Sandman).

Він прямує до нейронів і приводить їх у дію, внаслідок чого муха засинає. Коли комаха висипається, гомеостаз надсилає сигнал "піщаній людині". Він вимикає нейрони і пробуджує муху.

Дослідження показало, що "внутрішнім будильником" є іонний канал, названий "піщаною людиною". Фото arthurhidden/Depositphotos

"В цілому, це нагадує термостат. Але замість того, щоб вимірювати температуру й вмикати тепло, коли надто холодно, гомеостат спрацьовує, коли потреба сну завершується", – ділиться доктор Джефф Донела.

Тепер науковцям важливо виявити, як саме гомеостат вимірює достатню тривалість сну для людини.

Реклама:

Головне сьогодні