Учені знайшли спосіб діагностувати рак до появи видимих симптомів

— 7 вересня 2016, 18:50

Дослідники довели, що новий спосіб діагностування зможе врятувати життя тисячам людей, пише The Independent.

Результати цього методу визначення онкозахворювання британські науковці порівняли із показниками тестування тютюнового диму. Сам по собі він не є детектором раку, але колір клітин, які з'являються в онкохворої людини змінюється.

Раннє діагностування цього складного захворювання ключовий фактор успішного його лікування.

[L]Якщо пухлину виявили в одній частині тіла, лікарі мають набагато більше шансів усунути її хірургічно. Коли ж вона розповсюджується на кілька органів, можливостей вилікуватися пацієнт має набагато менше.

Професор Гарет Дженкінс, який керував дослідженням, розповів, що цей тест можна порівнювати із "детектором диму", оскільки він ідентифікує захворювання, визначаючи його прояви – клітини крові, які проходять мутацію.

"Давня приказка "немає диму без вогню" у цьому випадку працює як "немає раку без мутацій", оскільки цей процес – рушійна сили розвитку захворювання", – додає Дженкінс.

Із застосуванням стандартного лабораторного оснащення, результати тесту можна буде дізнатися уже протягом кількох годин.

Дослідники працювали над розробкою цього методу протягом останніх 4 років. Вони проаналізували стан здоров'я людей зі злоякісними пухлинами у стравохідній системі та порівняли їхні результати аналізу крові зі здоровими людьми.

Раннє діагностування цього складного захворювання – ключовий фактор успішного його лікування. Фото photographee.eu/Depositphotos

Тест показав мутацію протеїнів на поверхні червоних кров'яних тілець.

У здорових людей число мутацій цього типу становить в середньому близько 5 на мільйон, але у онкологічних хворих може бути від 50 до 100 випадків на мільйон.

Професор Дженкінс підтверджує, одна з причин, чому рак стравоходу настільки небезпечний – він часто діагностується пізно. Пацієнти живуть у середньому протягом року після встановлення діагнозу, і тільки 15% вдається прожити ще 5 років.

Реклама:

Головне сьогодні