Тест

Чемпіони – не палять. Олімпійці та паралімпійці розповіли про шкоду куріння

Акцію організував Український центр контролю над тютюном.

"Я не бачив жодного олімпійського чемпіона, який би курив. Куріння є неприйнятним серед спортсменів, – розповідає призер Олімпійських ігор-2016 Жан Беленюк.

Особисто я не готовий травити себе ще й платити за це гроші. Молоді я раджу взагалі не починати курити. А політиків закликаю підвищити ціни на такі товари, які руйнують здоров’я нації".

Куріння заважає ефективно займатися спортом. До того ж, звужуючи кровоносні судини, обмежує приплив крові до м'язів.

У курців збільшується частота скорочень серця, тому вони витрачають більше енергії під час силових вправ. Паління руйнує тканину легень, тому курці страждають від задишки у три рази частіше.

"Нікотин дуже шкідливий і небезпечний для здоров'я. Люди, які професійно займаються спортом, знають це. Куріння породжує залежність, руйнує організм, погіршує самопочуття. Тому моя порада молодим людям і спортсменам – бережіть здоров'я!" – закликає Юрій Уткін, біатлоніст, призер зимових Паралімпійських ігор 2014 року.

[L]Заняття спортом допомагають позбутися тютюнової належності, маючи позитивний вплив на здоров’я.

У Верховній Раді зареєстровані два антитютюнових законопроекти – "Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну" пропонує заборонити ароматизовані сигарети та запровадити попередження про шкоду куріння.

Законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту громадського здоров'я від шкідливого впливу тютюнового диму)" передбачає заборону на видиме розміщення тютюнових виробів у місцях продажу.

"Я вкрай негативно ставлюсь до куріння. Весь світ вже давно веде активну боротьбу з цією залежністю, істотно піднімаючи ціни на цигарки, проводячи всілякі антитютюнові кампанії, зменшуючи кількість випущених сигарет, – наголошує Ганна Різатдінова, художня гімнастка, призерка Олімпійських ігор-2016.

Рада, що Україна стає на цей шлях. Але у всій цій цигарковій історії мене найбільше турбують підлітки і дівчата, які курять. Діти – наше майбутнє, жінки – мами, які повинні народжувати здорових діток. Закликаю всіх звернути увагу на те, яку шкоду завдає куріння організму людини. Україна повинна бути здоровою і успішною країною".