Рачкуємо до краси! Фізіотерапевт розповідає про корисний фітнес-тренд

— 10 грудня 2016, 10:00

Адже у повзанні задіяні м’язи кору, сідниць, плечей, стегон та інші.

Як пояснює фізіотерапевт відомої американської клініки Майо Даніель Джонсон, повзання відноситься до так званих фундаментальних рухів людини, як присідання, стрибки, біг, балансування та висіння.

Про це пише Health.

Фундаментальні рухи ми відмінно опановуємо, коли малі, а подорослішавши, практично перестаємо їх виконувати – на превеликий жаль і сором, бо саме вони дають нашим м'язам найкраще та найприродніше навантаження.

Джонсон не згодна, коли повзання та інші "природні" вправи розглядають як просто чергову модну новинку.

"Натомість вони є поверненням до одних із найфундаментальніших патернів фітнесу", - наголошує вона.

Фізіотерапевт радить звернути увагу на таку вправу, як повзання. Фото lunamarina/Depositphotos

Під час повзання працює все тіло

Лікті, квадрицепси, сідниці, плечовий пояс, абдомінальні м'язи, м'язи стегон та ніг – працює все. Як зазначає Джонсон, існує безліч варіацій такого фітнесу: можна повзати на руках та колінах, можна пересуватися "на чотирьох", випрямивши ноги, а можна рачкувати лицем догори, мов краб.[L]

Повзання – це "життєва" вправа

Планка – це прекрасний спосіб зміцнити м'язи кору, але це не той тип навантаження, з яким наше тіло зустрічається в повсякденному житті.

"У реальному житті ми рухаємося", - підкреслює Даніелль.

"Змушуючи наші тіла рухатися з повною амплітудою, змушуючи їх стабілізуватися та стримувати рух, ми даємо їм захист від болю в спині та плечах", - каже вона.

Біг на біговій доріжці – це чудове кардіо, але щоби грати в активні ігри з вашими дітьми, вам треба не лише добре бігати, а й присідати та лазити по деревах, вважає лікар.

"Я кожен день роблю їх (фундаментальні рухи), бо дійсно вірю в те, що вони захищатимуть моє тіло, коли я стаю старшою, та дозволять мені продовжувати займатися тим, що я люблю", - ділиться Джонсон.

Під час повзання працюють мало не всі людські м'язи. Фото Kryzhov/Depositphotos

Для повзання не потрібна спортзала

"Я завжди кажу людям, що вони можуть включити стрибки, повзання, біг, висіння, лазання чи повзання у будь-яке ефективне тренування, але й можуть просто займатися цим удома", - говорить фізіотерапевт.

"Якщо вдень у вас є 10 хвилин, щоби опуститися на підлогу та поповзати або попрацювати над власною рухливістю – навіть просто пострибавши вгору по сходах – це буде страшенно корисно для вашого тіла", - відзначає вона.

Водночас Даніель нагадує: як і будь-яка інша фізична вправа, повзання в жодному разі не повинно викликати у вас біль. Вона радить прислухатися до свого тіла, а якщо раніше ваш лікар рекомендував вам утриматися від певних навантажень, то спершу проконсультуватися з ним.

Нагадаємо, нещодавно британські вчері вирахували, які види спорту справді подовжують людям життя.

Реклама:

Головне сьогодні