Кожен третій українець страждає від підвищеної чутливості зубів

Практично кожен з нас хоча б раз у житті відчував дискомфорт в ротовій порожнині, пов'язаний з вживанням занадто холодної чи гарячої їжі та напоїв. Так, за даними Асоціації стоматологів України 37% жителів України відчувають зубний біль практично щодня. Що робити, аби чутливість зубів не затьмарила радість від зимових святкувань?

Перш за все, потрібно не ігнорувати цю проблему. Гіперчутливість значно легше попередити, аніж боротися з наявними наслідками. Точну причину появи гіперчутливості може визначити лише лікар-стоматолог. Він може виявити ознаки оголення дентину і проаналізувати, у результаті чого виникла чутливість. Проте завчасне формування корисних домашніх звичок може значно продовжити здорове життя зубів та зберегти нерви пацієнтів.

Харчування

Зверніть увагу на те, що і в яких кількостях ви вживаєте. Солодка та кисла їжа, а також газовані напої шкодять навіть абсолютно здоровим зубам, не говорячи вже про чутливі. Тому, якщо уникнути зловживання не вдається, після кожного прийому такої їжі та напоїв слід почистити зуби, а за відсутності можливості - прополоскати ротову порожнину.

Потоншення зубної емалі та відкриття дентинних канальців може бути спричинене недостачею вітамінів та мінералів в організмі. Найкраще зубам "смакує" їжа, збагачена фосфором та кальцієм, а також вітамінами А, C і D. Особливо корисні при гіперчутливості ягоди, тому в сезон необхідно включати їх у щоденний раціон. Слідкуйте, аби вся їжа та напої були більш-менш однієї температури. Так, кава з морозивом або піца щойно з печі з мінералкою – це дуже смачно, проте такий мікс навіть у здорових зубів з часом викликатиме дискомфорт.

Корисні звички

Окрім харчування, на якість зубної емалі напряму впливають звички, пов’язані з особистою гігієною. Уникайте надмірного натискання на щітку під час чищення зубів, так можна травмувати ясна. При гіперчутливості зубів використовуйте м'яку зубну щітку та уникайте застосування паст з високою абразивністю. Зазвичай, найбільш абразивними бувають відбілюючі пасти, вони лише сприяють стиранню і без того тонкої зубної емалі. Користуйтесь зубною пастою, що призначена саме для гіперчутливих зубів, що не маскує, а усуває проблему. Стоматологи серед таких виділяють пасту Colgate Sensitive Pro-Relief. Вона миттєво та надовго знижує чутливість зубів завдяки інноваційній технології Pro-Argin™, що дозволяє заповнити дентинні канальці та створити багатий на кальцій прошарок на поверхні дентину. Дослідження показали, що при дії повітряного реагенту ця паста працює на 44% ефективніше, аніж іони калію, та на цілих 130% більш дієва під впливом тактильних подразників. Іншими словами, це означає, що більше 92% людей, які раніше скаржились на дискомфорт при вживанні гарячих та холодних напоїв, тепер можуть собі дозволити таку розкіш.

В будь-якому випадку, користь проходження раз в півроку стоматологічного огляду ще ніхто не відміняв. Тільки спеціаліст відрізнить чутливість як супутник серйозних захворювань від потоншення зубної емалі в результаті побутових звичок. Однак, корисні звички та їх формування з раннього дитинства зможуть максимально відтягнути момент знайомства з "морозом по шкірі" в результаті невдалої спроби тієї чи іншої їжі. Адже все в наших руках.

Реклама:

Головне сьогодні