5 способів, як свята впливають на наш мозок

— 1 січня 2017, 11:00

Зустрічі з друзями й збори в родинному колі на свята можуть підвищувати рівень гормону окситоцину, більше відомого як "гормон обіймів".

Радість та усмішки, які людина бачить навколо у святковий період спричинюють виділення гормонів дофаміну й серотоніну. Фото ArturVerkhovetskiy/Depositphotos

Та не завжди святкові емоції – позитивні. Стрес, отриманий за цей час, послаблює пам'ять, переїдання, окрім очевидного впливу на органи травлення, погіршує імунну систему.

Дослідниця Кіра Шоу з університету Сассекса у матеріалі The Daily Mail пояснила, як свята впливають на мозок людини.

Святковий дух

[L]Радість та усмішки, які людина бачить навколо у святковий період спричинюють виділення гормонів дофаміну й серотоніну, що впливають на відчуття щастя. На думку фахівців, дофамін відповідає за відчуття задоволення й втіхи, а серотонін – за належність та відчуття своєї необхідності.

Стрес

Проте не всі почуваються щасливими у святковий період – багато хто має сильний стрес. Він починається у період передсвяткової метушні, коли за короткий час потрібно купити подарунки, організувати свято й не забути приготувати традиційні новорічні страви.

На думку фахівців, дофамін відповідає за відчуття задоволення й втіхи, а серотонін – за належність та відчуття своєї необхідності. Фото ArturVerkhovetskiy/Depositphotos

Стрес може сприяти виділенню адреналіну й кортизолу, останній матиме негативний вплив на здатність людини швидко запам'ятовувати нове та робити кілька задач одночасно.

Подарунки під ялинку

Даруючи близькій людині святковий презент, найбільше задоволення ми отримуємо саме від реакції на нього (звісно, якщо вона позитивна).

Щедрість також пов'язана із гормональним фоном. Вона вивільнює дофамін та ендорфін. Вони зменшують стрес та збільшують бажання повторити дію, яка викликала таку позитивну реакцію в іншої людини.

Зустрічі з друзями й збори в родинному колі на свята можуть підвищувати рівень гормону окситоцину. Фото ArturVerkhovetskiy/Depositphotos

Посиденьки з родиною

Для багатьох першою асоціацією із зимовими святами є зустріч із сім'єю за столом. Загалом, дуже важко собі уявити святкові вихідні без родини та друзів.

У такі миті вивільнюється гормон окситоцин. Його іноді називають "гормоном обіймів", він пов'язаний із материнськими відчуттями, вірою, прихильністю.

Переїдання

Найулюбленіші наїдки та напої на одному столі не лишають шансів нашій силі волі. Мало хто при цьому здогадується, що переїдання теж може впливати на мозок людини.

Найулюбленіші наїдки та напої на одному столі не лишають шансів нашій силі волі. Фото ArturVerkhovetskiy/Depositphotos

Важко простежити, які наслідки переживає організм людини після однієї новорічної ночі за столом, проте, переїдання може затягнутися й викликати важкі наслідки, на зразок, послаблення імунної системи, погіршення роботи серця й навіть діабету 2 типу.

Реклама:

Головне сьогодні