Гройсман обіцяє вирішити долю міністра охорони здоров'я

— 17 січня 2017, 13:37

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що має намір проводити політичні консультації з призначення міністра охорони здоров'я.

"Ми зараз це запланували, концепцію затвердили, будемо рухатися далі – будемо проводити політичні консультації щодо винесення питання по призначенню міністра охорони здоров'я", – сказав прем'єр в ході робочої поїздки до Чернігова у вівторок, повідомляє Інтерфакс.

Зараз обов'язки міністра охорони здоров'я України виконує Уляна Супрун.

Нагадаємо, на початку року навколо МОЗ розгорівся гучиний фейсбук-скандал.

[L]Кардіохірург Борис Тодуров публічно звинуватив МОЗ у зриві закупівель необхідних препаратів, а також відмові Інститутові відкрити філії у Донецькій та Луганській областях.

На ці звинувачення МОЗ відповів: цього року всі препарати для Інституту серця вперше закуплять міжнародні організації, а не Міністерство охорони здоров'я.

І хоча першочергова претензія лікаря до Міністерства полягала в зірваних закупівлях медобладнання для програми серцево-судинних захворювань, дуже швидко вона переросла в уже знайомі звинувачення в бік міжнародних спеціалізованих організацій, які вже другий рік закуповують для України ліки та вакцини по міжнародних стандартах.

Тодуров на своїй сторінці у Facebook також заявив, що вже 4 місяць заступник міністра Олександр Лінчевський "відмовляє у відкритті філій в Донецькій і Луганській областях, де населення і військові взагалі залишилися без кардіохірургічної допомоги".

У МОЗ відповіли, що відкривати лікарні для підвищення доступності кардіохірургічної допомоги мають обласні державні адміністрації, а не Інститут серця.

За час, поки розгорявся конфлікт, свою підтримку Борису Тодурову висловив кум російського президента Володимира Путіна Віктор Медведчук.

Крім того, стало відомо, що Інститут серця закуповував препарат "Цефопектам" за найвищою можливою ціною, яку дозволяє купити чинне законодавство.

Також Інститут серця повідомив, що відкрив філію у Сєверодонецьку, однак на неї нема дозволу МОЗ.

У МОЗ заявили, що Інститут серця у 2016 році отримав 100% своєї квоти на стенти та мав встановлювати їх пацієнтам безкоштовно

Як вирішиться доля міністра охорони здоров'я України?

Водночас глава комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець винесла на громадське обговорення альтернативний законопроект про лікарське самоврядування. Законопроект № 5617-1 зареєстрований в Раді 13 січня.

Проект передбачає створення Українського лікарського товариства, яке здійснюватиме державну політику в охороні здоров'я, визначатиме єдині кваліфікаційні вимоги для осіб з лікарською практикою.

Крім того, законопроект пропонує збереження за працівником робочого місця і заробітної плати в разі виборчих органах самоуправлінських організації.

28 грудня 2016 року заступник голови комітету Ради з питань охорони здоров'я Олег Мусій зареєстрував законопроект №5617 "Про лікарське самоврядування", в якому також запропонував створити Українське лікарське товариство для організації лікарського самоврядування.

Реклама:

Головне сьогодні