Лікарні не відмовляються від ліків міжнародних організацій – МОЗ

— 18 січня 2017, 15:44

МОЗ прокоментувало заяву завідувачки Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку Світлани Донської щодо відмови українських лікарень від препаратів, поставлених британським закупівельним агентством Crown Agents.

У відомства немає даних, які могли б підтверджувати слова Донської – заявила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун під час прес-конференції МОЗ 18 січня.

"Донська належить до експертної комісії, яка вирішувала, які ліки потрібно закуповувати, тому якщо у переліку щось не так – це питання також і до неї. Крім того, ліки, які мають короткий термін придатності, якщо їх не встигнуть використати – будуть замінені через міжнародну організацію, на це існує гарантійний лист", – сказала Супрун.

[L]"У нас була проблема тільки з одним препаратом із номенклатури 167 позицій. Ця проблема сталася через технічну помилку. Міжнародна організація замість препарату, який був неправильно записаний, поставила інший препарат. Більше із жодним препаратом проблем не було", – додала співзасновниця фонду "Таблеточки" Ірина Литовченко.

Нагадаємо, Світлана Донська заявляла, що українські лікувальні установи відмовляються від препаратів, поставлених британським закупівельними агентством Crown Agents з дитячої онкології через невеликого терміну придатності, повідомляв Інтерфакс.

Донська зазначила, що британське закупівельне агентство Crown Agents поставило препарати з дитячої онкології з терміном придатності меншим, ніж прописано в технічному завданні – 15 місяців. При цьому агентство поставляло препарати з терміном придатності 6-8 місяців.

Крім того, вона повідомила, що частина препаратів не відповідала замовленої лікарській формі. Так, антибіотик "Фосфоміцин" був поставлений в формі саше, замість необхідних флаконів для внутрішньовенних ін'єкцій та була допущена помилка в дозуванні.

Crown Agents прокоментувало звинувачення, вказавши, що тендерний процес розпочався 6 грудня 2015 року відповідно до умов угоди, поставки відбувалися протягом 2016 року і закінчилися в повному обсязі в термін, визначений угодою, а саме 6 грудня 2016 року.

У МОЗ немає даних. які б підтвердили заяву завідувачки Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку Світлани Донської щодо відмови українських лікарень від препаратів, поставлених британським закупівельним агентством Crown Agents. Фото EmiliaU/Depositphotos

Коментуючи закупівлю деяких препаратів не безпосередньо у виробника, а у дистриб'юторської компанії, в Crown Agents відзначили, що поставки ліків, реагентів і медичних засобів за програмами лікування онкології за бюджет 2015 року здійснювалися 29 компаніями, 45% з яких – прямі виробники. 70% поставлених виробів мають схвалення SRA (регуляторні агентства для медикаментів країн ЄС, США та Японії).

Крім того, в Crown Agents підкреслили, що завдяки роботі міжнародних організацій, які здійснювали закупівлі на кошти держбюджету 2015 року, вперше 40% учасників тендерів склали вітчизняні виробники, в рази більше, ніж було в минулі роки.

Крім того, а Crown Agents підкреслює, що "у більшості українських дистриб'юторів, які здійснювали поставки лікарських засобів і медичних виробів за програмами онкології та онкогематології за кошти держбюджету 2015 року, не виникло питань з застосуванням українського законодавства щодо сплати ПДВ".

"Тільки у одного українського дистриб'ютора виникла проблема, в результаті чого відбулися затримки поставок ряду позицій для програми дитячої онкології. Це питання було вирішене завдяки вступу в процес МОЗ, СБУ, держпідприємств" Укрмедпостач "і" Укрвакцина ", Міністерства фінансів, ГФС України, народних депутатів і Crown Agents", – заявили в агентстві.

Реклама:

Головне сьогодні