Життя біля автомобільних трас загрожує вашій пам'яті

— 5 січня 2017, 12:44

Це дослідження тривало 10 років, медики проаналізували медичну інформацію 6,5 мільйонів мешканців канадського Онтаріо. Його результати опубліковані у впливовому науковому журналі Lancet.

Виявилось, що ті люди, які жили менш як за 50 метрів до завантажених автомобільних доріг, мають на 7% більший ризик розвитку деменції — погіршення функцій мозку (пам'яті, мислення тощо).

Дослідники вважають, що окрім забруднюючих часток з повітря на розвиток деменції впливає також шум від трас. Фото jovannig/Depositphotos

Ризик старечого слабоумства збільшується на 4% для тих, хто живе у 50-100 метрах від завантажених авомобільних доріг і на 2%, якщо на відстані 101-200 метрів від такої дороги.

Дослідники відстежували стан здоров'я дорослих у віці від 20 до 85 років з 2002 до 2012 років. У дослідження був включений кожен канадієць в Онтаріо у цій віковій категорії.

Вчені використали інформацію про їхнє місце проживання, аби визначити, як далеко від доріг вони живуть.

Крім того, вчені вивчили їхні медичні показники, аби з'ясувати, чи близькість до дороги впливала на розвиток хвороби Паркінсона чи розсіяний склероз, а також на деменцію.

Вплив близькості до доріг впливав лише на показники деменції.

При цьому дослідники врахували фактори соціального статусу, тютюнопаління, індексу маси тіла та освіти. Висновок все ж такий: проживання поблизу завантажених доріг впливає на розвиток старечого слабоумства.

Дослідники вважають, що окрім забруднюючих часток з повітря на розвиток деменції впливає також шум від трас.

Надалі команда дослідників планує з'ясувати, який саме з забруднювачів повітря впливає на розвиток цієї недуги, а також пояснити, наскільки великим є вплив шуму.

За даними ВООЗ, близько 47 мільйонів людей по всьому світові страждає від деменції. При цьому ефективних ліків від таких порушень мозку наразі немає, пише CNN.

Реклама:

Головне сьогодні