Учені пояснили, чому важливо не забувати про спорт на свята

— 6 січня 2017, 10:00

Зайві кілограми, які "налипають" на нас після свят, не є результатом кількох застіль. Справа в цілій низці сімейних посиденьок, зустрічей із друзями, приготувань купи різної смакоти, а потім її кількаденних доїданнях.

Кілька днів постійного переїдання можуть позначитися не лише на розмірі талії, а й на стані здоров'я в цілому, наприклад, вплинути на глікемічний контроль та чутливість до інсуліну.

Святкові застілля та кількаденні доїдання смакоти після них позначаються не лише на розмірі талії, а й на здоров'ї в цілому. Фото belchonok/Depositphotos

Але експерти дають надію: допоможе спорт, якщо тільки не лінуватися тренуватися й на свята.

Про це пише Time.

Дослідники з Мічиганського університету вирішили перевірити, чи позначиться тижневе переїдання однаково на людях, котрі регулярно займаються спортом, і на тих, хто веде малорухливий спосіб життя.[L]

Вони провели тижневий експеримент, протягом якого попросили невелику групу учасників споживати на 30% більше калорій від своєї звичної денної норми. Перед початком та по його завершенні в добровольців узяли аналізи крові та зразки абдомінального жиру.

Частина піддослідних упродовж тижня не менше 150 хвилин мала витратити на фізичні вправи. По завершенні експерименту вчені не виявили в цих людей жодних змін толерантності до глюкози. Крім того, не було виявлено негативних змін у маркерах запалення та змін у ліполізі, хімічному процесі розщеплення жиру.

Учені вирішили перевірити, чи "нейтралізує" спорт шкоду від кількаденного переїдання. Фото luckybusiness/Depositphotos

Ці результати лише попередні, і знадобляться подальші дослідження, говорить керівник експерименту Елісон Ладзкі, але певні відмінності в метаболізмі людей, які займаються спортом, і які – ні, таки існують.

"Я вважаю, загальна порада, яку ми можемо дати: переїдання, навіть упродовж короткого проміжку часу, здатне провокувати певні зміни в організмі – не лише стосовно жиру, а й здоров'я в цілому. А спорт має очевидний захисний ефект, особливо що стосується чутливості до інсуліну", - резюмує вона.

Ладзкі підкреслює, що учасники зі "спортивної" групи упродовж експериментального тижня просто тренувалися з звичному для себе режимі та не робили нічого додатково.

"Для нас важливо те, що план дослідження був реалістичним та зміг відобразити середньостатистичну людину, яка регулярно тренується – не обов’язково спортсмена високого рівня", - зазначає дослідниця.

"Я б однозначно радила лишатися фізично активними", - дає вона "святкову" рекомендацію.

Нагадаємо, про те, як отримати максимальне задоволення від святкового столу та не нашкодити здоров'ю - на цю тему є поради дієтолога.

Реклама:

Головне сьогодні