Тест

У Раді ініціюють перевірку міжнародних закупівель ліків. МОЗ коментує 5 міфів про це

Два роки тому Верховна Рада ухвалила закон про здійснення державних закупівель ліків через міжнародні організації.

Він зобов’язав Міністерство охорони здоров’я делегувати цим організаціям придбання низки препаратів.

З початку цього року голова комітету ВР з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець наполягає на тому, що "міжнародні організації поставляють препарати за завищеними цінами з неприпустимими термінами придатності". Зокрема, про це вона заявила у понеділок, 13 березня, на погоджувальній раді.

[L]Богомолець попросила голову антикорупційного комітету Єгора Соболєва перевірити закон про міжнародні закупки препаратів на предмет корупційної складової.

У свою чергу у МОЗі запевняють, що "залучення міжнародників до закупівель дозволило зекономити бюджетні кошти шляхом придбання ліків без корупційних схем, а пацієнти отримали більше препаратів для лікування".

Зокрема міністерство наводить дані про те, що 60% ліків з міжнародних закупівель МОЗ отримує безпосередньо від виробників і, наприклад, "тільки на закупівлях 7 видів вакцин та антиретровірусних препаратів ЮНІСЕФ заощадив для України 4 мільйони доларів з коштів бюджету 2015 року, виділених на цю програму".

"Загальна кількість закуплених лікарських засобів через міжнародні організації у 2015 році зросла на майже 55%. На зекономлені при закупівлях кошти придбали додаткові препарати та вакцини. У 2016 році на закупівлі ліків через міжнародні організації виділили з бюджету 4 млрд грн, у 2017 році – 5,9 млрд грн", – уточнили у відомстві.

За цей час довкола процесу закупівлі ліків з’явилось чимало міфів. Поки у Верховній Раді розбираються із міжнародними закупівлями, МОЗ спростовує таке: