8 речей, які стаються з вашим тілом, коли ви їсте цукор

31880
2 квітня 2017

Усі ми знаємо це приємне відчуття, яке залишає по собі з'їдена цукерка чи шматок шоколаду. 

Однак ми не здогадуємось, що цукор, який потрапляє до нашого організму, впливає на апетит і навіть мозок.

8 речей, які стаються з нашим тілом через цей продукт, зібрав TIME.

1

Страждає ваш мозок

Фруктоза - цукор, що трапляється у фруктах і є компонентом, що містить глюкозу, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози та столовий цукор - активізує центр винагородження мозку. Але з часом харчування з високим вмістом глюкози може призвести до того, що вам буде важче вчитися і запам’ятовувати, припускає дослідження, проведене на тваринах.

2

Ви хочете їсти ще

Цукор може впливати на відчуття ситості, кажуть вчені. Тому можливо, що навіть зайве печиво не втамує вашого голоду.

3

Шкіра швидше старіє

Надлишок цукру може перешкоджати відновленню колагену, який допомагає шкірі виглядати пружною. Довге вживання ласощів призводить до втрати еластичності шкіри та передчасних зморшок. Краще побалуйте себе фруктами.

4

Надлишок цукру перетворюється в жир

Зупиніться на хвильку перед тим, як всипати додатковий пакетик цукру до своєї кави. Печінка має вроджену здатність перетворювати цукор в енергію, але до певної межі. Те, що залишається, стає жиром, сприяючи ожирінню, другому типу діабету та серцево-судинним захворюванням.

5

Ваші клітини платять за цукор величезну ціну

Цукор пришвидшує звичайний процес окислення клітин. Як результат, протеїни, тканини та органи можуть пошкодитись, і зросте ризик пов’язаних з серцем хвороб, включаючи захворювання печінки, ниркову недостатність і катаракту.

6

Ви потрапляєте на гачок

Вживання цукру веде до вивільнення допаміну – нейропередавача, що  змушує нас хотіти ще. Оскільки рецептори нейронів надто стимулюються, ви потребуєте більшої дози допаміну, щоб отримати такий же заряд, як до цього.

7

Заїдання стресу породжує стрес

Цукерки можуть знизити рівень стресового гормону кортизол на найближчий час, показує дослідження. Але продовжите в тому ж дусі – збільшите ризик інсулінорезистентності. Тоді клітини організму менше реагують на інсулін. А це призводить до стресу тіла зсередини. Краще боріться зі стресом фізичними вправами. Так ви добре почуватиметесь і знизите рівень кортизолу.

8

Енергія підстрибує, а потім різко падає

Очищені вуглеводи, які є у хлібі та пасті, наприклад, швидко викидають глюкозу в кров. Тож ми можете почуватись дуже енергійно – недовго. Цей скачок бадьорості може зробити вас більш млявим пізніше. А ось збагачені білком перекуси – грецький йогурт зі свіжими ягодами, чи свіжі овочі з хумусом – допоможуть стабілізувати рівень цукру в крові і протримають вас "у сідлі" довше.

powered by lun.ua