Учені знайшли ген, який може бути пов'язаний із депресією

— 8 квітня 2017, 10:00

Імовірно, депресія, від котрої в світі страждають понад 300 мільйонів людей, і котра досі лишається маловивченою хворобою, може мати генетичні причини.

Відповідь на питання, звідки береться депресія, може ховатися у генах. Фотo evgeniyataman/Depositphotos

До такого висновку дійшли голландські та російські науковці, які дослідили генетичні характеристики понад 2000 осіб, що мешкають у віддаленому селищі в Нідерландах.

На їхню думку, ген NKPD1 пов'язаний із на 4% вищим ризиком розвитку депресії.

Про це пише The Independent із посиланням на журнал Biological Psychiatry.[L]

Науковці з Медичного центру Університету імені Еразма Ротердамського та з Російської академії наук у Новосибірську обрали для дослідження членів 22 родин, які мешкають ізольовано впродовж останніх кількох десятиріч у південно-західній частині Нідерландів.

Адже малий генофонд сприяє частішанню рідкісних генетичних варіантів, зокрема NKPD1.

Зі слів одного з авторів дослідження, доктора Наджафа Аміна, це відкриття дасть змогу розглянути депресію на молекулярному рівні, об’єктивно діагностувати та "виміряти" цю хворобу.

До слова, в Австралії розпочато наймасштабніше у світі дослідження депресії. Як повідомили ABC News, очікується, що для нього нададуть зразки своєї слини близько 20 тисяч добровольців.

Нагадаємо, учені вже з'ясували, що на на психічне здоров'я людини впливає й її раціон, зокрема насиченість його вітамінами та мінералами.

Реклама:

Головне сьогодні