У МОЗ розповіли, хто і чому протистоятиме медичній реформі. ІНФОГРАФІКА

— 10 травня 2017, 11:16

Міністерство охорони здоров'я створило серію інфографік, що пояснюють, як працюватимуть протоколи лікування, діятиме оплата медпослуг та функціонуватимуть госпітальні округи.

[L]"Реформа матиме широке коло противників в особі: хабарників в лікарнях та медуніверситетах, фармацевтичних лобістів та несумлінних дистриб’юторів, функціонерів, які утримували стіни і ліжка, депутатів, які не хочуть робити непопулярні кроки і ховаються за риторикою про недосконалість законопроектів чи неідеальність розрахунків", – написала на Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

У серії інформаційних буклетів МОЗ пояснило, що зміниться після внаслідок реформування галузі, хто програє та виграє внаслідок змін в охороні здоров'я.

У відомстві наполягають, що впровадження оплати за конкретну медичну послугу або пролікований випадок знищить хабарі в конвертах, які пацієнти зараз платять всім – від санітарки до головного лікаря.

"Між лікарем та пацієнтом не буде готівкових розрахунків і хворого на каталці не питатимуть чи є у його родичів гроші, аби заплатити за операцію", – зазначив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

Використання європейських протоколів лікування, у свою чергу, знищить таке поняття як "поліпрагмазія", коли пацієнту виписували надмірну і непотрібну кількість ліків.

У МОЗ також повідомляють, що впровадження референтних цін на ліки суттєво вплине на їхню вартість та унеможливить "накрутки", коли ціна одного й того ж препарату в Україні вища, ніж, наприклад, у Польщі. А закупівля ліків через міжнародні організації знищить корупцію на тендерах.

Окремо масштабні зміни торкнуться інфраструктури галузі у зв’язку з підсиленням одних лікарень та перепрофілюванням інших.

"До тих, хто виграє від реформи належать: звичайні лікарі, які сумлінно роблять свою роботу та зарплата яких тепер залежатиме від кількості пацієнтів; молоді лікарі, які отримають європейську освіту; аптечний та фармацевтичний бізнес, які готові до чесної роботи на ринку; всі українці, які не будуть нести необґрунтовані витрати на ліки та медпослуги", – написала Супрун.

"Зараз вирішальний час для уряду і нашої галузі. Нинішня парламентська сесія чітко покаже хто з політиків реально хоче змін, а хто продовжить 25-річну мантру про нову концепцію, закон чи пілотний проект в медицині", – додав Ковтонюк.

Реклама:

Головне сьогодні