Вчитися по-дитячому: поради психолога, як запобігти старінню мозку

Чим старшою стає людина, тим складніше їй стає навчатися нових речей. Але експерти кажуть: цьому можна зарадити, але треба вчитися "по-дитячому".

Допомогти мозкові лишатися юним, віддаляючи або вповільнюючи пов’язане з віком зниження когнітивних здібностей цілком можливо, говорить ад’юнкт-професор психології з Каліфорнійського університету в Ріверсайді Рейчел Ву.

Її поради наводить Health.

Як пояснює Ву, з віком ми переходимо від "широкого навчання" до "спеціалізованого", зумовлене нашим фахом та специфікою областей, у яких ми тямимо. І саме це звуження і призводить до когнітивного "гальмування", вважає вона.

Щоби не втрапити в цю пастку, психолог радить слідувати стратегіям, які ефективно працюють на дітях.

1

Вийти з зони комфорту

Будучи дорослими, ми воліємо триматися за те, що вміємо добре, і в чому впевнені: шукаємо роботу в галузі, в якій почуваємося впевненими, їздимо дорогою, яку добре вивчили.

"Якщо ви намагаєтеся опанувати новий скілл, і це для вас дуже просто, це може означати, що він дуже подібний до того, з чим ви вже знайомі. Переключаючись на щось складніше, щось справді відмінне від того, до чого ви звикли, може бути кориснішим для ваших когнітивних здібностей", - каже Ву.

2

Знайти вчителя

Дорослим людям важко вчитися чомусь новому самостійно, особливо якщо йдеться про щось зовсім нове. До того ж, робота з інструктором або відвідування занять дисциплінує та змушує відповідальніше ставитися до того, щоби прогресувати у навчанні.

3

Повірити в себе

"Це може бути найскладніше, бо в нашій культурі та стереотипах закарбовано, що в дорослому віці вже не можна розвиватися", - зазначає психолог.

До того ж, поширеною є хибна думка, що сумлінної праці не достатньо, і потрібно обов’язково мати вроджений хист.

4

Спілкуватися з людьми, які надихають

Страх припуститися помилки – це ще одна причина, чому дорослі не квапляться навчатися нових речей: якщо ми схибимо, нас критикуватимуть, ми втратимо гроші чи роботу. Тому уже важливо мати "мережу підтримки" на роботі та вдома – людей, які дозволять нам робити помилки та навчатися на них.

5

Дайте обіцянку і дотримуйтеся її

Дослідники кажуть, що коли ми повідомляємо друзям та рідним про мету, яку поставили перед собою, це помагає мотивації не згасати. Наприклад, можна наперед оплатити заняття з тенісу та придбати красиву ракетку, щоби шкода було покинути, або викупити тур до Риму, де ви попрактикуєтеся в італійській, яку до того часу треба встигнути вивчити.

6

Навчатися одразу кількох речей

Як висловлюється Ву, це "розтягуватиме" ваш мозок в різних напрямках. Але це не означає, що треба братися за кілька справ одночасно, можна додавати поступово: один рік – іноземна мова, другий – спів, третій – щось іще. Причому оптимально, якщо ваші хобі будуть різнопланові, наприклад, спорт та музика або малювання тощо.

Зі слів психолога, не можна сперечатися з тим, що витрачати час та гроші на те, щоби навчатися чогось нового – це розкіш, яку можуть дозволити собі не всі. До того ж, коли ми отримуємо винагороду за те, що вже добре вміємо.

"Я гадаю, перший крок – це усвідомити, що таке життя – короткострокова перевага, але в перспективі це несе шкоду. Другий крок – це знайти способи привнести якусь різноманітність, нові вміння у ваше повсякденне життя. Навіть 10 хвилин краще, ніж нічого", - резюмує Ву.

Всі світлини Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні