Хірурги успішно пересадили голову пацюку, щоб повторити те саме з людиною

— 2 травня 2017, 12:19

Італійський нейрохірург Серджо Канаверо разом із командою колег успішно пересадив лабораторному пацюку голову меншого гризуна, щоб провести аналогічну операцію на людині до кінця 2017 року.

Італійський нейрохірург Серджо Карнаверо успішно пересадив лабораторному пацюку голову меншого гризуна. Фото businessinsider.com

Під час пересадки науковці не просто замінили одну частину тіла іншою, вони зробили піддослідного двоголовим, йдеться на The Independent.

Таке рішення вони прийняли для того, щоб максимально детально вивчити, як надходитиме кров до трансплантованої частини тіла та переконатися, що "друга голова" отримує достатньо кисню.

В цілому, до операції науковці залучили трьох пацюків – донора, реципієнта та ще одного, який у ході пересадки постачав свою кров’ю до голови, що пересаджувалася.

В цілому, до операції науковці залучили трьох пацюків. Фото businessinsider.com

Після її завершення, піддослідний із трансплантованою частиною тіла міг бачити, відчувати біль, показуючи, що мозок все-таки функціонував навіть поза власним тілом.

Крім того, за пацюком продовжують спостерігати фахівці, щоб визначити не лише ризики, які можуть виникнути під час операції, а й після неї, наприклад, чи не відторгне імунна система новий орган .

[L]Попередньо нейрохірург Канаверо анонсував, що його пацієнтом на пересадку буде росіянин Валерій Спірідонов, який страждає на спінальну м'язову атрофію, генетично зумовлену невиліковним захворюванням (захворювання Вердніга-Гофмана).

Однак пізніше додав, що першим на трансплантацію може піти досі мешканець Китаю. Причину змін команда Канаверо поки не уточнює.

Спільно з колегою із Харбінського медичного університету Сяопіном Реном, італійський нейрохірург уже проводив експерименти із пересадки голови.

Їхній метод полягає у тому, щоб застосовувати алмазний скальпель. Цей винахід біоінженера Фаріда Амируша ще називають найгострішим та найточнішим хірургічним ножем на Землі.

Ним хірурги перерізають спинний мозок, а потім поміщають тіло в стан гіпотермії (охолодження), щоб дозволити йому "повернутися до життя" після пересадки.

Зробивши аналогічну операцію на собаках раніше, фахівці зробили висновок, що 90% спинного мозку цих тварин відмирає ще до моменту пересадки.

На мавпах цей експеримент також не дав результатів, а от пацюки стали першими піддослідними, на прикладі яких науковці змогли відзвітувати про успішну трансплантацію.

Італійський нейрохірург Серджо Канаверо. Фото youthkiawaaz-ykamedia.netdna

Будучи охопленим ідеєю будь-якою ціною пересадити голову людині, Канаверо робив спроби анонсувати пробну трансплантацію на тілах померлих людей. Проте наукова спільнота засудила такий перебіг подій.

Колеги відчайдушного італійського хірурга також не беруться оцінювати, наскільки успішними можуть бути його спроби зробити революцію у нейрохірургії.

Реклама:

Головне сьогодні