Білий хліб так само корисний, як цільнозерновий – учені

— 9 червня 2017, 15:09

Ізраїльські науковці з Інституту Вейцмана довели, що користь для організму людини від цільнозернового хліба аж ніяк не більша, ніж від звичайного білого.

Користь для організму людини від цільнозернового хліба аж ніяк не більша, ніж від звичайного білого. Фото fxquadro/Depositphotos

Підсумки дослідження професор Еран Сегал із командою колег опублікували у виданні Cell Metabolism.

"Ми самі були переконані, що цільнозерновий хліб корисніший для здоров'я людини та є більш здоровим продуктом, але, на наш превеликий подив, ми не відзначили жодної різниці між впливом двох видів випічки на організм людини", – пояснив Сегал.

Учені порівняли вплив на здоров'я білого хліба промислового виробництва, який вважають найбільш шкідливим та домашнього цільнозернового, який заведено сприймати найкориснішим.

[L]Для експерименту вони взяли групу із 20 осіб та розлідили на дві частини по десятеро. Перший десяток добровольців протягом 7 днів споживав винятково білий хліб, придбаний у магазині.

Інша група їла тільки домашній цільнозерновий ті ж 7 днів. Обов'язковою умовою випробування було те, що хліб має становити суттєву частину раціону учасників обох груп, аби результати експерименту були показовими.

Згодом вони зробили двотижневу перерву, після якої групи помінялися.

Спостерігаючи за добровольцями, науковці помітили, що рівень цукру та холестерину у крові, стан печінки та мікрофлори кишківника, збільшення ваги було пов'язане в цілому зі споживанням хліба і не залежало від того, білий вони їли чи цільнозерновий.

Майже половина учасників дослідження мали підвищений рівень цукру в принципі тому що їли хліб, а не саме через сорт білого.

Реклама:

Головне сьогодні