У Британії суд має вирішити, чи може дитина померти вдома

— 26 липня 2017, 11:40

Де у питаннях життя та смерті закінчуються повноваження лікарів? Чи мають вони право приймати рішення за рідних?

Саме у таких важких питаннях наразі розбирається суд у Великій Британії.

11-місячний Чарлі Гард страждає на надзвичайно рідкісне генетичне захворювання, відоме як синдром виснаження мітохондріальних ДНК. Воно спричиняє прогресуюче ураження головного мозку та м'язову слабкість, пише Reuters.

11-місячний Чарлі Гард та його батьки

Хлопчик із жовтня 2016 року потребує інвазивної вентиляції дихання. З грудня дитина почала мати стійкі судоми, не може рухатися, бачити, чути або проковтнути їжу. Його серце і нирки відмовляють.

Його батьки – Конні Ейтс і Кріс Гард хотіли відвезти сина до Сполучених Штатів Америки, щоб пройти там експериментальне лікування, однак проти цього виступили лікарі лондонської клініки Great Ormond Street Hospital.

Конні Ейтс і Кріс Гард хотіли відвезти сина до Сполучених Штатів Америки, щоб пройти там експериментальне лікування. Фото Peter Nicholls/Files

Спеціалісти, які виявили хворобу і супроводжували лікування, заявили, що хлопчик після численних судом надто слабкий для такого транспортування та не дозволили батькам відправити його до США.

З лютого 2017 року батьки вирішували суперечку із лікарнею у британських судах, та дійшли до Європейського суду з прав людини. Однак всі суди стали на бік медиків та постановили, що "план батьків не у найкращих інтересах Чарлі", зазначає The Guardian.

За цією суперечкою слідкував увесь світ.

Наприкінці січня 2017 року батьки також запустили звернення на благодійному сайті GoFundMe. Завдяки небайдужим людям вони за два місяці зібрали 1,2 мільйони фунтів стерлінгів для фінансування експериментального лікування у США.

Завдяки небайдужим людям вони за два місяці зібрали 1,2 мільйони фунтів стерлінгів

З вимогами відпустити дитину на лікування відбулося багато акцій.

Лікарі навіть отримували повідомлення із погрозами і батькам довелося виступити із заявою та засудити переслідування медпрацівників.

З вимогами відпустити дитину на лікування відбулося багато акцій. Фото Peter Nicholls/Files

За перші два тижні липня 2017 року родина Ейтс-Гард отримала пропозиції про допомогу від лікарні Bambino Gesù Hospital у Ватикані, а Папа Франциск пообіцяв видати дитині паспорт.

Також надати підтримку лікування пообіцяв президент США Дональд Трамп та два республіканських конгресмени США, пише The Telegraph.

Однак зрештою справу повернули в інше русло.

[L]Професор неврології Колумбійського університету та фахівець з мітохондріальних захворювань, який мав взяти Чарлі на експериментальне лікування, Мічіо Хірано заявив, що останні обстеження показали: стан Чарлі погіршився до того моменту, що відновлення неможливе.

Після його заяви батьки дитини стали наполегливо просити суд дозволити забрати Чарлі додому та провести кілька днів з ним, перш ніж його відключать від системи вентиляції дихання.

"Ми кожен день обіцяємо Чарлі, що заберемо його додому. Після всього, що ми пройшли, ще й це нам забороняють", – поскаржилася Конні Ейтс британським ЗМІ.

На думку ж лікарів Great Ormond Street Hospital з практичних причин це є неможливим та лише продовжить страждання дитини.

Де хлопчик проведе останні години, перш ніж вимкнуть систему підтримки його життя, суд має вирішити у середу, 26 липня.

У вівторок, 25 липня, суддя Вищого суду дав батькам термін в один день, щоб знайти команду фахівців з реанімації, які готові контролювати догляд за Чарлі вдома.

Лише після цього суддя прийме рішення про те, де повинно закінчитися життя Чарлі.

Реклама:

Головне сьогодні