Ортопед зі світовим ім’ям Владислав Господар: міфи та правда про ендопротезування

Лікарі спроможні замінити всі суглоби в організмі людини за допомогою ендопротезів. Найчастіше замінюють кульшовий та колінний суглоби, але можливе й ендопротезування ліктьового, плечового суглобів, фалангів пальців рук або нижньої щелепи. Щорічно в Україні ендопротезування потребують приблизно 40 000 пацієнтів.

Про особливості ендопротезування в інтерв’ю Міжнародному центру підтримки пацієнтів Bookimed розповів Владислав Господар — один з найкращих ортопедів світу, завідувач відділення ортопедії і групи загального ендопротезування Реабілітаційної клініки Малвазінки в Чехії.

Що призводить до необхідності заміни суглоба?

Ендопротез є останньою надією на вирішення проблем пересування пацієнта, пов'язаних із сильним болем. Лікар рекомендує протезування вже після курсу лікування за допомогою препаратів, реабілітації, зміни способу життя, фізіотерапії та бальнеотерапії (лікувальних ванн).

Найбільш поширені причини проблем з суглобами:

  • артрози;
  • ревматоїдні артрити;
  • посттравматичні стани і деякі види переломів;
  • вроджені вади розвитку;
  • пухлинні захворювання кісток.

Чи варто боятися заміни суглобів?

Багато пацієнтів переконані в тому, що, наприклад, повна заміна тазостегнового суглоба є радикальною операцією, складовою частиною якої є складна післяопераційна реабілітація. Також дехто помилково вважає, що людина, якій було імплантовано протез, не зможе вести активний спосіб життя.

Владислав Господар: "Правда, що одразу після операції пацієнта чекає інтенсивна реабілітація. Потім пацієнт зможе брати активну участь у всіх активних заходах, в тому числі й спортивних. Однак ендопротез не слід перевантажувати. Страхи пацієнтів щодо ендопротезування невиправдані, оскільки це звичайна медична процедура, безпечність якої перевірена роками практики".

Як проходить реабілітація?

Операція, після якої не буде проведена якісна реабілітація, навряд чи матиме позитивний результат. Існує алгоритм ефективної реабілітації після ендопротезування колінного або кульшового суглобів, якого необхідно дотримуватись. Спочатку приводять в дію м'язи навколо суглоба. Також пацієнта очікують дихальні вправи або судинна гімнастика для профілактики тромбозних захворювань. Необхідні й тренування м'язів стегна та зміцнення рук.

Владислав Господар: "Важливою частиною реабілітації є ходьба, спираючись на милиці, крок за кроком, спочатку рівною поверхнею, а потім сходами. Далі пацієнт починає під наглядом тренуватися на велотренажері. Ми також вчимо пацієнтів, як правильно лягати на ліжко, як з нього вставати. Вже через 4-6 тижнів прооперована нога може повністю нести навантаження".

Як довго витримає ендопротез?

Багато хто стурбований тим, що ендопротез недовговічний. Але як довго заміна буде служити пацієнтові, залежить від кількох факторів. Ключовий з них — рівень активності пацієнта. Також важливою є його вага, чи ходить він на регулярні огляди спеціаліста та чи підтримує себе в формі. До речі, якість імплантатів постійно поліпшується, адже часто доводиться оперувати молодих людей, яким важливо, щоб імплантат виконував свої функції ще довгі роки. Пацієнти після операції можуть навіть повернутися до занять спортом. З імплантатами можна спокійно грати в гольф, їздити на велосипеді та плавати.

Владислав Господар: "Операція з ендопротезування дозволяє поліпшити якість життя пацієнта. Однак надмірна активність або ж ожиріння можуть прискорити процес зносу імплантату або навіть стати причиною його розхитування. Існування інфекцій в інших частинах тіла (зуби, ясна, сечовий міхур) також є небезпечними для імплантатів".

Чи може операція повернути повноцінне та комфортне життя?

Владислав Господар: "Для багатьох людей, яким кожен рух завдає неймовірного болю, можливість замінити суглоб часто є єдиним способом повернення до життя без болю і без істотних обмежень в рухах".

Реклама:

Головне сьогодні