Вакцина проти сказу: Як інцидент з українською рок-зіркою вказав на проблему

— 7 серпня 2017, 16:30

На вихідних із фронтменом гурту "Друга ріка" Валерієм Харчишиним стався прикрий інцидент – його вкусив собака.

Харчишин звернувся до медзакладу, аби терміново провести вакцинацію від сказу.

"Ви знаєте, що в нашій країні, за протоколом, ти маєш зробити – звернутися до травмпункту за місцем проживання, аби терміново провести вакцинацію від сказу. Не залежить від розміру та соціального ґатунку собаки. А ще піймати пса і відвезти до станції боротьби зі сказом тварин або, як мінімум, до ветеринара", – розповів музикант.

От тільки у травмпункті Київської міської клінічної лікарні №4 потрібної вакцини не знайшлося. Про це свідчить запис у довідці, викладений музикантом на Facebook.

"За протоколом, я мав би отримати вакцину відразу. Я зателефонував у страхову компанію, де мені сказали, що вакцини у місті немає. Потім я зв'язався із ветеринаром, у якого обстежую своїх тварин. Він теж сказав, що ні в Ірпіні, ні в Гостомелі вакцини шукати не варто хіба що вийде знайти у Києві.

У травмпункті 4 лікарні мені порадили поїхати і купити вакцину від правця. Але її так само немає – в аптеці мені продали дитячу від дифтерії та правця. Її мені і вкололи, хоча за протоколом я мав би отримати щеплення моновакциною", – розповів Харчишин "Українській правді. Життя".

Харчишин також мусив забрати собаку, щоб спостерігати за ним протягом інкубаційного періоду: "Мій ветеринар запропонував тримати собаку у себе вдома протягом 10 днів. Якщо за цей час, песик не здохне, то буду жити". Врешті, собака втік і його пошуки не дали результатів.

[L]Музикант вакцину від сказу знайшов, припустивши, що вона ймовірно контрабандна.

"Із того, що я знаю, можу сказати, що раніше такі вакцини завозилися з Росії. Тепер звідки, я не знаю. Взагалі, я би не порушував цієї теми і не говорив би про це публічно, але моє ім'я знають, я зможу знайти для себе препарат на щеплення. Але ж є люди, які проживають у сільській місцевості, не у Києві, де їм шукати цю вакцину?" – додав Харчишин.

На запит "УП. Життя" МОЗ повідомило, що станом на липень 2017 року всього по Україні наявні 33 239 доз вакцини Рабіпур, що застосовують для щеплень проти сказу.

За даними відомства, антирабічний препарат Рабіпур у Києві доступний в кількості 211 дози.

Більше зі статистикою наявності вакцини можна ознайомитися у таблиці.

Для збільшення натисніть на зображення

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні