Китайські БАДи й ліки на травах можуть викликати рак – науковці

— 20 жовтня 2017, 12:07

Через масове поширення китайських БАДів і "трав'яних зборів", до складу яких входить рослина кірказон, лікарі часто фіксують у пацієнтів відмову нирок та онкологічні хвороби.

Фото elenathewise/Depositphotos

У 90-ті роки бельгійські медики зареєстрували спалах захворювань нирок серед відвідувачок китайського салону краси, повідомляє The Naked Science.

70% пацієнток потрібна була пересадка нирки.

Розслідування встановило, що винен у всьому був китайський трав'яний збір для зниження ваги, до складу якого входила висушена ліана кірказон з роду Aristolochia, відома за свої канцерогенні властивості.

Кірказон не просто небезпечний, він гарантовано призводить до болісної та потенційно смертельної хвороби нирок.

[L]Міжнародне агентство з вивчення раку при ВООЗ включило активні компоненти рослини до першої категорії канцерогенних речовин.

У цьому переліку кірказон "сусідствує" із отруйним газом іпритом та радіоактивними ізотопами металів.

Препарати на основі кірказону зазвичай заборонять ввозити і розповсюджувати.

Але проблема в тому, що небезпечна рослина у списку інгредієнтів може бути написана китайською мовою.

На початку 2010-х років дослідження фахівців із Тайваню підтвердило, що у більшості хворих на рак нирок та сечовивідних шляхів виявили мутації, що говорять про тривале застосуванні кірказону.

Пацієнти можуть і не здогадуватися про те, що вживали кірказон у складі препарату китайської медицини.

У 2017 році нове дослідження, проведене онкологами з Сінгапуру і Тайваню, показало, що в трав'яних зборах і в інших лікарських формах тайванського і континентального виробництва рослини роду Aristolochia (до яких належить і кірказон) трапляються досі.

Автори дослідження закликають прихильників китайської медицини до обережності й контролювати склад лікарських сумішей і біологічно активних добавок з Китаю, до складу яких можуть входити насіння або екстракти канцерогенних рослин.

Реклама:

Головне сьогодні