Болючі чорнила: 15-річне тату спровокувало у жінки симптоми раку

— 3 жовтня 2017, 17:42

Лікарі попереджають власників тату, що потрібно уважно спостерігати за зображеннями на своєму тілі, після того, як у жінки знайшли фрагменти чорнил у лімфатичних вузлах.

Фото budabar/Depositphotos

30-річна австралійка звернулася до лікарів іх припущенням, що у неї лімфома (рак крові), коли помітила під пахвами болючі пухлини, йдеться на The Independent.

Лікарі медзакладу Royal Prince Alfred Hospital були переконані, що симптоми вказують на лімфому, однак біопсія показала, що новоутворення незлоякісні.

Появу пухлин спровокувала реакція імунної системи на чорнила з її татуювань, одне з яких було зроблене 15 років тому.

[L]Лікарі пояснили це "гіперінтенсивною реакцією організму на пігмент татуювання".

Фахівці і раніше помічали, що чорнила татуювань можуть потрапляти до лімфатичних вузлів, однак випадок 30-річної австралійки показав, що це може відбутися і через десятиліття після нанесення зображення на тіло.

Крім того, Європейський фонд Synchrotron Radiation Facility також просить усіх, хто збирається або уже зробив тату, зважати на типи барвників, які використовує майстер.

У дослідженні, на яке спирається фонд, йдеться про те, що токсичні наночастинки діоксиду титану, наявні у чорнилі для тату, легко потрапляють у лімфатичні вузли, скупчуючись та провокуючи появу захворювань.

"Коли людина йде робити татуювання, вона зазвичай дуже турбується про те, аби голка була стерильною, однак ніхто не зважає на хімічний склад чорнил. Наше дослідження показує, що варто не забувати і про це", – прокоментував один із авторів дослідження Хірам Кастілло.

Реклама:

Головне сьогодні