Кров молодих людей може допомогти у лікуванні Альцгеймера – вчені

— 6 листопада 2017, 11:45

Це звучить як наукова фантастика, але науковці довели, що кров молодих людей може допомогти у лікуванні людей з хворобою Альцгеймера.

Це найпоширеніша форма деменції, коли порушуються процеси у мозку. Хвороба зазвичай вражає людей старшого віку.

Ваша бабуся може забути, де вона, назвати онука сином, вийти на вулицю погуляти і самостійно не знайти дорогу додому, тощо.

Фото:Depositphotos

Вчені Стенфордського університету вливали кров молодих донорів у малу групу людей з хворобою Альцгеймера (від легких до серйозніших ознак захворювання), сподіваючись на покращення здоров'я людей з Альцгеймером.

Днями вони презентували перші результати клінічних випробувань, пише TIME.

Спершу науковці зі Стенфорда почали процес парабіозу – молодих і старих мишей пов'язали однією системою крові.

Перші експерименти науковців здивували. Вони побачили, що молоді миші почали показувати ознаки хронічних хвороб і метаболізму, який характерний для старшого віку.

У наступних дослідженнях старих мишей поєднали з молодими не лише однією кров'яною системою, але й вливали їм молоду кров.

Як результат, у старших мишей почала покращуватись пам'ять, а саме – їхня здатність правильно бігти лабіринтами і знаходити ціль за певний час.

Ці дослідження надихнули іншу групу науковців Стенфорду.

Вчені вирішили перевірити, чи такі ж зміни у мозку можуть бути у людей, особливо на ранніх стадіях хвороби Альцгеймера (які вражають пам'ять).

Фото:Depositphotos

Науковці попросили 9 волонтерів з ознаками хвороби Альцгеймера приходити у лабораторії щотижня впродовж 4 тижнів, щоб отримати або дозу плазми молодої людини з банку крові, або плацебо.

Ще через 6 тижнів волонтерів покликали в лабораторії знову. І давали їм плазму або плацебо ще 4 тижні (залежно від того, що вони не отримали першого разу).

Інша група з 9 волонтерів отримувала лише плазму молодих людей з банку крові впродовж 4 тижнів.

"Я не очікував побачити будь-які психологічні зміни", – каже професор неврології Стенфордського університету Шарон Ша.

Втім, за час експерименту дослідники чітко побачили, що плазма щось змінює у 18 волонтерах.

Ті, хто отримував плазму, показали значні покращення в певних показниках своєї незалежності. Наприклад, здатність робити покупки самостійно і контролювати свої фінанси.

Наразі не дуже зрозуміло, як плазма молодих людей покращує стан людей з Альцгеймером.

[L]За словами Ша, ймовірно, що плазма молодих людей містить регенеративні фактори, і допомагає клітинам і тканинам залишатися здоровими.

Наступний крок – дослідження більшої групи людей, щоб підтвердити результати.

Якщо результати будуть позитивними, у вчених може з'явитись нова стратегія лікування хвороби Альцгеймера.

Втім, за словами директора з наукових програм Асоціації хвороби Альцгеймера Кейта Фарго, навіть якщо результати першого дослідження повторяться, малоймовірно, що люди стоятимуть у чергах за вливаннями молодої крові, щоб захистити себе від хвороби Альцгеймера.

"Ймовірно, вчені досліджуватимуть, які фактори в молодій плазмі зробили її ефективною, а це дасть потенційні цілі для створення нових ліків", – додає Фарго.

Реклама:

Головне сьогодні