Вперше в Україні хірурги заново сформували стравохід немовляті

— 26 лютого 2018, 12:30

У львівській обласній дитячій лікарні ОХМАТДИТ півторамісячному малюку, що народився практично без стравоходу, вперше в Україні сформували власний орган малотравматичним способом.

Про це пише Zaxid.net.

Фото: londondeposit/Depositphotos

Для цього до Львова двічі спеціально приїжджав дитячий хірург Вроцлавського медуніверситету, президент асоціації дитячих хірургів Польщі Даріуш Патковський.

Рятували доношену дівчинку вагою 2,6 кг. Обстеження показало, що у немовляти є лише початок стравоходу і його закінчення, а середини довжиною 5 см нема.

Дитину одразу скерували в хірургічне відділення, де їй зробили гастростому (отвір, через який їжа потрапляє прямо у шлунок).

Нас відразу попередили: такі вади в Україні не лікуються, – розповіла мама новонародженої. – Ми дізналися, що у Польщі дітей з такими вадами успішно оперує дитячий хірург Даріуш Патковський, який часто приїжджає до Львова, ділиться досвідом з львівськими дитячими хірургами. Лікар у Києві, в якого ми спостерігалися, це нам підтвердив.

Співпраця львівських дитячих хірургів з професором Патковським триває 9 років.

За словами завідувача операційного відділення львівського ОХМАТДИТу Андрія Дворакевича, саме польський професор малотравматичний метод формування власного стравоходу у дітей, що народилися з довговідрізковими атрезіями.

Він провів найбільше таких операцій у світі – 36. Патковський – єдиний дитячий хірург у Східній Європі, хто робить такі операції.

фото: Gazeta Wrocławska

– Інколи, коли стінки стравоходу дуже витончені, потрібно провести три-чотири операції. Але такі операції професор проводить малотравматичним способом – ендоскопічно, через отвори 3 мм, не травмуючи грудної клітки, – пояснив Дворакевич.

[L]Успішне проведення такої операції, за словами медиків, лише половина справи.

Після операції дитину ще треба виходити.

Дівчинка тиждень провела в реанімації, на п'ятий день після операції малюку через спеціальну трубочку влили розчин, аби подивитися чи не пропускають шви на з'єднанні частин стравоходу.

Таке ускладнення, за статистикою, є у 30% прооперованих дітей. Прооперована дитина його уникнула.

Реклама:

Головне сьогодні