Фоторепортаж з операційної: як проходить операція із заміни тазостегнового суглоба

Фоторепортаж з операційної: як проходить операція із заміни тазостегнового суглоба

Фото, зроблені під час операції із заміни тазостегнового суглоба, можуть когось шокувати. Але інтерв'ю, яке ми взяли у хірурга, дозволило абсолютно інакше поглянути на сам процес і на лікарів, для яких це не просто робота ...

Все про хід операції, емоції і навіть про прикмети розповів нам Василь Леонідович Шмагой, ортопед-травматолог, керівник ортопедо-травматологічного напряму ММ "Добробут".

[PHOTOREP]

Ендопротезування тазостегнового суглоба

Тотальне ендопротезування тазостегнового суглоба вважається однією з найскладніших операцій, які проводять в ортопедії і травматології.

"За кордоном заміну суглоба роблять дуже часто, - зазначив Василь Леонідович. - А якщо взяти на прикладі одного міста в нашій країні, то в Києві ставлять приблизно від 5 до 10 тисяч таких протезів на рік. Причому ММ "Добробут" одна з небагатьох приватних клінік, де роблять найбільше оперативних втручань з ендопротезування тазостегнового суглоба".

Що таке ендопротезування тазостегнового суглоба: простий приклад

У яких випадках треба робити ендопротезування тазостегнового суглоба?

Тазостегновий суглоб як і будь-який інший суглоб - це шарнір. Тобто в ньому є кулька (головка тазостегнової кістки) і вертлюжна западина.

Для автолюбителів буде зрозуміліше, якщо пояснити так: коли в підшипнику замість кульки з'являється кубик, то вона починає торохтіти. Але це в машині! А людина відчуває сильний біль і обмежена у рухах.

У такому випадку лікарі змінюють головку тазостегнового суглоба і западину, ставлячи замість них штучні. Вони мало стираються і можуть довго функціонувати.

В результаті після ендопротезування кульшового суглоба відновлюється об'єм рухів і зникає больовий синдром.

Скільки триває операція із заміни тазостегнового суглоба?

Одне з тих питань, що нерідко задають лікарю: "Скільки триває операція із заміни тазостегнового суглоба?" В середньому вважається нормою, коли вона займає 1 годину 20 хвилин.

Багато що залежить від того, яка маса тіла у пацієнта, вік, який саме протез ставить лікар, а також який характер деформації кістки і суглобів.

У рідкісних випадках доводиться робити її довше. В середньому, тривалість операції за словами лікаря, від 1 до 2 годин.

[PHOTOREP]

Ендопротезування кульшового суглоба: хід операції

В ході операції ендопротезування тазостегнового суглоба зазвичай використовується провідникова анестезія, тобто робиться укол в поперековий відділ хребта, і людина після цього не відчуває тазу і ніг.

Іноді ще додають внутрішньовенну анестезію для того, щоб пацієнт психоемоційно не сприймав оперативне втручання, як травму. Тобто він просто спить глибоким сном в ході операції.

Операція по заміні тазостегнового суглоба: трохи про крововтрати ...

Вважається, що операція із заміни тазостегнового суглоба проходить з великою втратою крові. І перед очима одразу постає така собі кривава картинка. Але ...

"Зазвичай якщо в операційній дуже багато крові, то фоторепортери непритомніють або йдуть, тому що їм стає погано, - зауважив Василь Леонідович. - Однак в нашому випадку з фоторепортером нічого подібного не відбулося, - посміхнувся лікар. - Це зайвий раз говорить про те, що не так страшно в операційній, як думають деякі. "

"І я б сказав, що не так багато крові втрачає пацієнт під час хірургічного втручання. Уявіть: розріз шкіри при ендопротезуванні складає від 12 до 15 см. Кров в будь-якому випадку при такому розрізі буде. Для лікаря, якщо рана кровоточить - це найкращий доказ того, що все йде нормально. Означає, що в даній ділянці тіла нормальне кровопостачання."

"Років 15-20 тому вважалося, що такі операції проходять з великим об'ємом крововтрат. Вони складали близько 800 мл, тому необхідно було переливання крові. Зараз же, пацієнт втрачає приблизно до 300-350 мл. Причому це відбувається дуже рідко. Наприклад, коли це перелом шийки стегнової кістки, який вже спричинив за собою крововтрату і плюс до всього ми ще робимо операцію. А коли проходить планове ендопротезування, то ми не використовуємо переливання крові під час операції".

Ендопротезування кульшового суглоба: ускладнення

Існує три типи ускладнень ендопротезування кульшового суглоба.

  1. Тромбоемболія (тобто закупорка судини тромбом). Тому, в першу чергу роблять профілактику тромбоемболії.
  2. Інфікування. Щоб уникнути цього ускладнення, оперативне втручання проводять у абсолютно стерильних умовах.
  3. Нестабільність компонентів ендопротезів. В таких випадках, деякі пацієнти вважають, що не прижилися компоненти. Але це помилкова думка.

    Третій тип ускладнень пов'язаний, наприклад, з тим, що у людини слабка кісткова система, тобто дуже крихкі кістки. Тому металофіксатор (компонент протеза), не стоїть в них щільно. Найчастіше це призводить до його розхитування.

Ендопротезування кульшового суглоба: прикмети та повір'я

Нерідко перед операцією лікарі надягають шапочки ... з мультгероями.

"Раніше у всіх були стандартні шапочки, - сказав лікар. - Але іноді хочеться внести трохи легкості в буденне життя. Тобто зробити щось відмінне від того, що ти бачиш постійно ".

А перезавантажитися після робочого дня, за словами хірурга, допомагають друзі або якесь захоплення.

"У всіх, насправді, по-різному, - посміхнувся він. - А ось в роботі нам важливо налаштуватися, заспокоїтися та йти на операцію. І велику роль відіграє те, хто з тобою в команді. Ми всі живі люди, тому намагаємося, щоб було приємно працювати усім. Це важливо не тільки при ендопротезуванні тазостегнового суглоба, - посміхнувся він, - але і в будь-якій іншій справі".

Коли переглядаєш фото після таких слів, фокус уваги зміщується з крові, ран та інших незвичних деталей вже на людей.

Адже вони роблять все, щоб пацієнт був здоровий, зміг нормально ходити і не відчувати болю. І їх роботу не назвеш легкою ...

Заміна тазостегнового суглоба: трохи про лікарів

У матеріалах, пов'язаних з медициною, часто йдеться про захворювання та пацієнтів, але рідко про самих лікарів. Саме тому, тут, в репортажі із заміни тазостегнового суглоба ми розповіли трохи про них.

"Будь-яка операція для хірурга - це новий досвід, - каже Василь Леонідович. - Не буває двох однакових операцій. Це людський організм і кожен випадок унікальний. Психологічно іноді буває складно."

"Але професійні виклики - частина роботи хірурга. Для лікаря ж що найважливіше? Практика, як можна більше практики, як можна більше складних випадків. Тільки так можна отримати безцінний досвід, який дозволить знаходити рішення навіть у найскладніших ситуаціях ".

Реклама:

Головне сьогодні