Намагаєтеся завагітніти? Експерти називають 6 шляхів підвищення народжуваності

Найбільший фактор, який впливає на жіночу фертильність – вік.

"Найкращий спосіб забезпечити вашу фертильність у майбутньому – це народжувати дітей у віці від 20 до 30 років, – говорить лікар Філ Бойл, консультант з репродуктивної медицини в Neo Fertility, Дублін.

Просто знайте це і вирішуйте, як розставляти життєві пріоритети та приймати обгрунтовані рішення".

Намагаєтеся завагітніти? Експерти називають 6 шляхів підвищення народжуваності. Фото HASLOO/Depositphotos

Лікар звісно правий, проте сучасні дівчата не спішать рано народжувати і кількість вагітних старше 30 років системно збільшується.

Інколи жінки проходять нелегкий шлях, щоб завести дитину.

[L]Чоловіки теж не такі "плодючі", як їм здається, констатує Філ Бойл. "Є багато неправильних уявлень про чоловічу фертильність, – зазначає він. – Чоловіки, як правило, думають, що вони зможуть зробити це завжди.

Але після 40 років якість чоловічих сперматозоїдів знижується, і старші чоловіки, які намагаються завести дитину, можуть зіштовхнутися з низькою якістю сперматозоїдів, поганою їх мобільністю та пошкодженням ДНК.

Важливо, щоб чоловіки розуміли важливість наявності якісної сперми для здорової вагітності, і що на це впливає їхніх спосіб життя".

Видання Healthista, за допомогою експертів розповідає, як можна протидіяти впливу старіння на репродуктивне здоров'я та збільшити шанси на зачаття, коли жінка чи чоловік будуть до цього готові.

1

Продовжуйте пробувати

Одна з чотирьох пар у віці від 28 років і старше відчуває труднощі при спробі зачаття. Таку статистику озвучують спеціалісти.

"Більшість пар, яким не вдалося завагітніти протягом 12 місяців, заводять дитину протягом наступного року, – зазначає лікар Бойл.

Доцільно зачекати два роки, перш ніж розглядати варіанти лікування".

Фармацевт Лаура Даулінг радить жінкам із нерегулярним менструальним циклом використовувати тести для встановлення періоду овуляції, щоб визначати оптимальний для сексу час.

При цьому, для найкращих можливостей завагітніти, вона радить займайтися сексом кожні два-три дні протягом усього циклу.

2

Пройдіть перевірку

Потенціал родючості вашого організму може протестувати тільки ваш лікар.

Якщо у вас є аномальні кровотечі, незрозумілі виділення, неправильні цикли або хворобливі періоди, то сходіть до нього на прийом, радить лікар Філ Бойл.

Відвідуйте спеціалістів – гінеколога та уролога – регулярно, щоб не потребувати лікування.

3

Уникайте нездорової їжі

Якщо ви все ще їсте оброблену їжу, яка багата на нездорові жири, то припиніть це негайно.

Чоловічі та жіночі гормони та клітинні мембрани утворюються з жирів, які ми споживаємо, пояснює дієтолог Гай Годкін.

"Якщо ми споживаємо надто багато жирів, які містяться в маргарині, пончиках, тістечках, печиві, а також піці та чіпсах, вони можуть перешкоджати (порушуючи гормональний фон)", – пояснює він.

При цьому дієтолог нагадує, що вкрай важливо споживати хороші жири, а саме ті, які багаті жирними кислотами Омега-3. Для цього їжте рибу – скумбрію, сардини, анчоуси, лосось та форель.

"Тим не менш, доцільно уникати тунця в запладнення та під час вагітності, оскільки він містить ртуть", – каже експерт.

4

Не зловживайте алкоголем

Годкін пояснює, що алкоголь шкодить як здоров'ю сперматозоїдів, так і жіночим яєчникам.

У жіночому організмі його надлишок може спричинити хаос у дуже чутливій гормональній системі.

У чоловічому тілі алкоголь впливає на рівень глюкози в крові. Надлишок циркулюючої глюкози, у свою чергу, знижує рівень фолієвої кислоти, що призводить до пошкодження клітин сперми.

5

Скоротіть рівень споживання кофеїну

"Надлишок кофеїну в організмі може призводити до надмірного вироблення гормону стресу (адреналіну)", – пояснює Гай Годкін.

Високий рівень адреналіну може шкодити внутрішньоматковій клітковині, якості яєцеклітин і виробництву чоловічих сперматозоїдів, а також виснажує організм, лишаючи його без багатьох основних поживних речовин, таких як вітаміни С, В та магній.

"Жінки, як правило, більш чутливі до кофеїну, – зазначає дієтолог. – Якщо ви намагаєтеся завагітніти, то краще уникати його або скоротити споживання кави до однієї склянки на день".

6

Споживайте достатньо вітамінів та мінералів

Якщо ви намагаєтеся завести дитину, то вкрай необхідно правильно харчуватися.

"Цинк, селен, фолієва кислота, вітаміни групи В, вітамін D, рослинні олії, антиоксиданти – все це дуже важливо", – перераховує лікар Філ Бойл.

Про те, що вітаміни та мінерали відіграють вирішальну роль в організмі під час зачаття та вагітності, говорить і дієтолог.

"Наприклад, В6 сприяє регуляції гормональної активності, тоді як фолієва кислота сприяє нормальному росту материнської тканини під час вагітності", – каже він.

Фолієву кислоту жінкам рекомендують приймати за три місяці до зачаття.

Для чоловіків дієта та живильні речовини є ключовим способом впливу на якість сперми, продовжує Гай Годкін: "Вибирайте продукти з високим вмістом антиоксидантів. Буряк, ягоди, апельсини та червоні овочі особливо корисні.

Чоловікам потрібно виробляти від 40 до 300 мільйонів клітин сперми, щоб вони були родючими. Покращити структуру, мобільність, рухливість та силу сперматозоїдів допоможуть цинк, селен та аргінін".

Жіночі яйцеклітини мають отримувати достатньо заліза та кисню. Дослідження показали, що їх брак може викликати ановуляцію у жінок.

"Багаті харчові джерела заліза це печінка ягнят, червоне м'ясо та риба, – пояснює Годкін. – Вегетаріанцям і веганам, можливо, доведеться постійно перевіряти рівень заліза для можливості зачаття".

Всі світлини від Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні