Заклики боротися з раком можуть завадити чесним розмовам про смерть

— 15 травня 2018, 14:11

"Необхідність" побороти рак та залишатися позитивними негативно впливає на людей, які живуть із хворобою.

Фото racorn/Depositphotos

Про це пише The Guardian.

[L]Згідно даних дослідження YouGov 76% людей з раком зазначили, що вони думали про смерть від хвороби.

Але існує безліч бар'єрів, які запобігають чесним розмовам про кінець життя, доводить дослідження благодійної організації "Macmillan Cancer Support".

І найбільший серед них – це перетворення розмов про смерть на тиск залишатися позитивним, навіть коли пацієнти знаходяться на останніх стадіях хвороби.

Серед опитаних людей, які розмовляли зі своїми лікарями про смерть, тільки 19% сказали, що ці бесіди ініціювали медичні фахівці або соціальні працівники.

Більше того, чверть людей з раком сказали, що вони не ділилися своїми думками про смерть ні з ким через те, що їх сприймають як "борців".

28% сказали, що їм важко чесно розмовляти про їх почуття щодо хвороби.

Ще 28% стверджували, що вони відчувають себе винуватими, якщо не можуть залишатися позитивними.

Цей розрив у комунікації означає, що багато пацієнтів з раком не мали життєво важливих розмов про кінець життя, поки не ставало запізно. І тисячі людей помирали у лікарні проти своїх побажань.

"Ми знаємо, що боротьба з раком може допомогти деяким людям залишатися оптимістичними щодо їх хвороби, але для інших зображати хоробрість на обличчі протягом довгого часу може бути виснажливо і незручно, – розповідає спеціалістка у галузі догляду за невиліковно хворими людьми Андрієн Беттлей.

Вона вважає, що ми мусимо не використовувати мову, яка може створити бар'єри до життєво важливих розмов про смерть.

"У фахівців у галузі охорони здоров'я та соціальної допомоги існує побоювання, що людина не готова говорити про смерть, ­– зазначає Андрієн.

Однак ми знаємо, що побудова планів ще під час лікування дозволяє людям з раком зберігати почуття контролю в емоційно неспокійний час".

Реклама:

Головне сьогодні