Учені з'ясували, чим небезпечні електронні сигарети

— 14 серпня 2018, 16:38

Електронні сигарети не настільки безпечні, наскільки можуть здаватися.

Фото Zhyk1988 / Depositphotos

Про це попереджає вчений з Бірмінгемського університету.

Дослідження, яке він провів, вказує на те, що вейпінг провокує вироблення запальних хімічних речовин у дихальних шляхах, пише The Daily Mail.

Таким чином "паріння" електронних сигарет може призводити до хронічного обструктивного захворювання легень.

Хоча більшість експертів із питань охорони здоров'я вважають електронні сигарети інструментом боротьби з тютюном, існує певна занепокоєність щодо їх використання молоддю.

"Е-сигарети є безпечнішими з точки зору ризику раку, але якщо ви парите 20-30 років, це може призвести до ХОЗЛ", – зазначає ведучий автор дослідження, експерт з респіраторної медицини в Бірмінгемі, професор Девід Тіккетт.

У дослідження, яке фінансував Британський фонд легень, Девід оцінював вплив електронних сигарет на здорові зразки легеневих тканин людей, які не палять.

Зразки легеневих тканин він розділив на три категорії.

[L]Одну частину він піддав дії звичайної рідини, що міститься у електронних сигаретах.

Другу – штучно випареного конденсату з нікотином і без нього.

З третьою не робив нічого.

Результати показали, що конденсат був значно шкідливішим для клітин, ніж рідина, і що його негативні ефекти посилювалися зі збільшенням дози.

Зокрема, через конденсат значно порушувалася здатність імунних клітин поглинати бактерії. Через це посилювався ризик запалення.

Девід Тікетт стверджує, що хоча електронні сигарети безпечніші, ніж традиційні, вони все одно можуть бути шкідливими в довгостроковій перспективі.

Реклама:

Головне сьогодні