Не займайтесь самолікуванням: в Україні – третя хвиля сезонної алергії

— 17 серпня 2018, 14:40

В Україні – третя хвиля сезонної алергії, пов'язана з цвітінням амброзії, полину і лободи.

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на лікаря-алерголога Тетяну Бондаренко.

Фото: Coendef/Depositphotos

В Україні сезон алергічних симптомів (поліноз) починається навесні у березні, коли починається цвітіння берези, вільхи, тополі. Друга хвиля — кінець травня - середина липня, коли порошать лугові та газонні трави.

Третя хвиля – з середини серпня до середини вересня, коли цвіте амброзія, полин, лобода та інші бур'яни, найбільше поширені в нашій країні. Зараз пацієнти скаржаться на виділення з носа, бронхообструкцію, – зазначила Бондаренко.

За її словами, важливо при таких станах не займатися самолікуванням, а звертатися до лікарів.

Якщо людина помітила у себе якісь незвичайні симптоми, коли на тлі повного благополуччя потік ніс, виділення рясні, супроводжуються чханням, і складно зрозуміти, чи це застуда. Адже літо, спекотно, плюс кондиціонери, перепади температури.

Переплутати такий стан з нежиттю легко. І тільки коли ці симптоми повторюються з року в рік в один і той же час, пацієнт починає розуміти, що це не застуда, а, напевно, алергічний симптом.

Також пацієнта може турбувати свербіж, почервоніння шкіри, виділення з очей. Деякі можуть відчувати порушення дихання, задишку, сухий, надсадний кашель, особливо у вечірній або нічний час.

Коли такі напади повторюються, це свідчить про алергію, – пояснює лікар.

За її словами, якщо такі стани не почати лікувати або проводити профілактику, хвороба швидко прогресуватиме, погіршуючи стан здоров'я людини.

– Якщо алергією не займатися, то спектр алергенів з часом розширюється: сьогодні реакція на амброзію, завтра на газонні трави, через сезон вже може спостерігатися реакція на весняні рослини.

Може посилитися перехресна реактивність. Наприклад, людина раніше не могла дихати пилком певних рослин, а потім вже і їсти певні продукти.

Амброзія, лобода і полин мають перехресну реактивність з бананами й динею. Тобто літні алергічні реакції можуть вже спостерігатися і взимку. І замість сезонного алергічного стану ми отримуємо цілорічне, — попереджає лікар.

І додає, що зараз є аналізи, коли алергени розбиваються на молекулярну структуру, і пацієнтові чітко розписують, коли і які продукти можна або не можна їсти.

Пацієнт повинен знати свій спектр алергенів.

Якщо у людини реакція на пилок, ні в якому разі не можна лікуватися травами, пити чаї з травами, вживати визначені спеції. Це перехрести, що посилюють протікання хвороби.

Реклама:

Головне сьогодні